Javul a helyzet Japánban

Bár újabb földrengés rázta meg Japánt, a helyzet bíztató, mivel sikerült a fukusimai erőmű minden reaktorába eljuttatni az elektromos vezetékeket. Ugyanakkor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a radioaktivitás szintje az atomerőmű 20 kilométeres körzetében továbbra is a megengedett mérték 1600-szorosa.

Kedden újabb két földrengés rázta meg Honsu sziget észak-keleti partvidékét, amelyek a fukusimai atomerőmű környékét is elérték. A hajnali 5,7-es földmozgást délelőtt egy 6,6-os erősségű követte.

Kedd estére végre sikerült mindegyik reaktorhoz eljuttatni az elektromos vezetékeket. Az súlyosan sérült 3-as reaktor irányítótermében már világítás is van, amely nagy segítséget jelent a hűtőrendszer beindításán dolgozó mérnököknek. A világítás visszatérése továbbá megkönnyíti majd a sérült reaktorok valós állapotának felmérését is, mivel a helyzet stabilizálásán dolgozó szakemberek eddig nem láthattak be az egységekbe, csak feltételezéseikre hagyatkozhattak. A munkát kedd hajnalban kezdték meg újra, miután hétfőn evakuálni kellett a dolgozókat, mert ismeretlen okok miatt a 2-es és 3-as reaktorból fehér füst szállt fel. Edano Jukio kabinetfőtitkár tájékoztatása szerint a füst okát továbbra sem tudják meghatározni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a hétfői nap folyamán az atomerőmű 20 km-es körzetében óránkénti 2-160 mikrosievertes sugárzást mért, mely jelentősen meghaladja normális háttérsugárzás óránkénti 0,1 mikrosievertes mértékét. Az erőművet üzelemtető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) által a tengerből vett mintákban a megengedett határértéknél 126,7-szer nagyobb volt a jód, és 24,8-szor nagyobb volt a cézium aránya. Ezen kívül nagyarányú a kobalt szennyezettség is. Azt azonban még korai lenne felmérni, hogy ennek milyen kihatása lesz a halászatra. Edano bejelentése szerint a TEPCO-nak felelősséget kell vállalnia a sugárzás okozta károkért, így a cég kompenzálni fogja a környékbeli farmereket. Előzetes becslések szerint a TEPCO-nak több milliárd dollárjába fog kerülni az erőmű és a környék megtisztítása, valamint a kárvallottak kompenzációja. 

Rendőrségi adatok szerint a földrengés és a cunami halálos áldozatainak száma 9079-re, míg a hivatalosan elntűntként nyilvántartottak száma 12645-re emelkedett. A BBC beszámolója szerint az cunami sújtotta területekre vezető utakat sikerült helyreállítani, amely lehetővé teszi a segélyszállítmányok könnyebb célba juttatását. Az Egyesült Államok Atomenergia Felügyelő Bizottsága (NRC) azt nyilatkozta: úgy tűnik, sikerült stabilizálni a japán atomválságot.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek