Választási kudarc: komoly viták a francia kormánypártban

A Nicolas Sarkozy mögött álló jobbközép UMP rendkívül gyengén szerepelt a kantoni választások vasárnapi első fordulójában. A kormánypárti jelöltek több kantonban is bekövetkezett kiesésével ráadásul olyan helyzet alakult ki, amely ismét előtérbe helyezte a Sarkozy által összefogott, heterogén pártszövetség belső törésvonalait. Nincs egyetértés a párt prominensei között abban a  tekintetben, hogy mi a teendő azokban a kantonokban, ahol a második fordulóban a kormány legerősebb ellenzékének számító szocialisták (PS) jelöltjei az egyre népszerűbb szélsőjobboldal politikusaival (FN) csapnak össze.

A Nicolas Sarkozy elnök és François Coppé pártelnök által képviselt hivatalos álláspont szerint egyik rivális oldal sem támogatandó, ki-ki szavazzon a lelkiismerete szerint ott, ahol nem maradt UMP-s jelölt. Egyre népesebb ugyanakkor azoknak a tábora, akik határozottan kiállnak a szocialistákat támogató ún. republikánus front mellett. Több minisztert követően legutóbb François Fillon kormányfő is Gérard Larcher, a kormánypárt felsőházi frakciójának a vezetője is kijelentette, hogy a balközép párt jelöltjeire fog szavazni. Az egyéni állásfoglalásokon túl legújabban már az UMP balszárnyát alkotó kis centrumpártok is úgy nyilatkoztak: képtelenségnek tartják, hogy a párt nem tesz különbséget a PS és az FN között.

Az iszlámmal, a bevándorlókkal és a szélsőjobboldallal kapcsolatos sorozatos ideológiai viták tükrében egyre kérdésesebbé válik, hogy a 2012-es választásokon is Sarkozy mögött marad-e a mostani szövetség, vagy a hagyományos ellenfeleken felül újabb kihívókkal is szembe kell néznie az elnöknek.

Velkey György

Friss hírek