A biztosítók buknak a japán földrengésen

Tegnap tőzsdezárás után jelentette be a viszontbiztosító, hogy a japán események miatt kb. 1,5 milliárd eurós többletkiadással számolnak, amely gyakorlatilag teljesíthetetlenné teszi az idei évre vonatkozó 2,4 milliárd eurós profittervet. Ez persze csak becslés, a végleges számla ennél jóval több, illetve kevesebb is lehet attól függően, hogy a japán vállalatokat érintő ellátási láncok milyen mértékű kiesést vagy lassulást szenvednek el.

A viszontbiztosítók részvényárfolyamai már a japán földrengés és szökőár előtt is csordogáltak lefelé, a természeti események csak felgyorsították a folyamatot. Az iparág jellegzetessége, hogy mögöttes szolgáltatóként működnek együtt a normál biztosítókkal együtt. Utóbbiak ugyanis az állománydíjak egy arányos részét (vagy akár egy szerződésben rögzített összeget) utalják tovább a viszontbiztosítóknak, akik egy nagyobb káresemény esetében a kárkifizetések terén is segítik az adott biztosítót.

A katasztrófák tükrében nem véletlen, hogy nyomás alá kerültek a viszontbiztosítók, a mostani bejelentés azonban nem csupán a Munich Re, hanem a Swiss Re, a Hannover Re és a szektortársak árfolyamaira is negatívan hathat.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »