A biztosítók buknak a japán földrengésen

Tegnap tőzsdezárás után jelentette be a viszontbiztosító, hogy a japán események miatt kb. 1,5 milliárd eurós többletkiadással számolnak, amely gyakorlatilag teljesíthetetlenné teszi az idei évre vonatkozó 2,4 milliárd eurós profittervet. Ez persze csak becslés, a végleges számla ennél jóval több, illetve kevesebb is lehet attól függően, hogy a japán vállalatokat érintő ellátási láncok milyen mértékű kiesést vagy lassulást szenvednek el.

A viszontbiztosítók részvényárfolyamai már a japán földrengés és szökőár előtt is csordogáltak lefelé, a természeti események csak felgyorsították a folyamatot. Az iparág jellegzetessége, hogy mögöttes szolgáltatóként működnek együtt a normál biztosítókkal együtt. Utóbbiak ugyanis az állománydíjak egy arányos részét (vagy akár egy szerződésben rögzített összeget) utalják tovább a viszontbiztosítóknak, akik egy nagyobb káresemény esetében a kárkifizetések terén is segítik az adott biztosítót.

A katasztrófák tükrében nem véletlen, hogy nyomás alá kerültek a viszontbiztosítók, a mostani bejelentés azonban nem csupán a Munich Re, hanem a Swiss Re, a Hannover Re és a szektortársak árfolyamaira is negatívan hathat.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »