A magyar elnökségről tárgyalt Schmitt Pál Varsóban

Március 22-én a magyar köztársasági elnök Schmitt Pál kétnapos varsói látogatására érkezett a lengyel fővárosba. A magyar államfő kérdések széles köréről tárgyalt lengyel kollégáival, és egy  megemlékezésen továbbá egy emlékműavatáson is részt vesz a két nap folyamán. A tárgyalófelek az egymást váltó magyar-lengyel EU soros elnökség mellett a jelenlegi globális problémákról is szót ejtettek a tegnapi sajtótájékoztató alkalmával, Schmitt pedig a visegrádi együttműködésben való aktívabb részvételre sürgette Csehország és Szlovákia kormányát.

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke kedden érkezett Varsóba, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel valamint Bronislaw Komorowski lengyel államfővel tárgyaljon. A Visegrádi négyek két vezető állama mindig is szoros diplomáciai kapcsolatot ápolt egymással, így nem csoda, hogy a két ország ismét részletesen tárgyalt a világot éritő globális kihívásokról, miközben természtesen a legtöbb szó a két országot közösen érintő legfőbb feladatokról és prioritásokról esett. A visegrádi négyek gondolatára visszautalva a magyar államfő elmondta, hogy reményei szerint a másik két ország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság a továbbiakban aktívabban és felelősségteljesebben csatlakozik majd a négyek közötti tárgyalássorozatokba.

Schmitt Pál először Bronislaw Komorowski lengyel államfővel találkozott, akivel a kedd délelőtt folyamán közösen tartottak sajtótájékoztatót. Ennek folyamán Komorowski tiszteletét és megbecsülését fejezte ki a magyar EU elnökség eddigi elért eredményeivel kapcsolatban. Ezenkívül a tárgyalási témák közül Komorowski kiemelten beszélt a Keleti Partnerségről, az energiabiztonságról és nukleáris energiáról. Schmitt Pál beszédében szintén kiemelte az Európai Unió Keleti Partnerségi programját emellett részletesen szólt a jelenlegi Észak-afrikai helyzetről és Japánról, amely jelenleg egy nukleáris katasztrófa szélén áll. A magyar államfő ezen kívül szót ejtett a Duna-stratégiáról is.

A líbiai helyzettel kapcsolatban Schmitt Pál hangsúlyozta: Európa felelőssége most abban van, hogy segítsen az ország lakóinak otthon boldogulni, és ezzel megelőzze egy esetleges migrációs hullám elindulását. Komorowski pedig azt hangsúlyozta amelyet a legrangosabb európai politikusok is nap mint nap: az észak-afrikai helyzetből Európának le kellenne vonnia a tanulságokat, és a jövőben mindenképpen eredményesebb reagálásra van szükség olyan szituációkban, amelyek a közvetlen környezetünket érintik.

Az eredetileg Magyarországra tervezett Keleti Partnerségi csúcstalálkozót bár végül Varsóban fogják megtartani, Schmitt Pál biztosította a lengyel államot, hogy kvázi „társházigazdaként” mindenben a lengyel adminisztráció segítségére lesz. Ezen kívül kiemelte: hazánk egyik fő prioritása a nyugat-balkáni országok EU-integrációjának segítése, és nem utolsósorban a magyar elnökség szeretné, ha a horvát EU-csatlakozási tárgyalások még hazánk elnökségi ideje alatt befejeződnének.

Az államfők a sajtótájékoztatók után Varsó belvárosába mentek, ahol felavatták az immáron ötödik varsói magyar emlékművet. Nemzetünk az 1919-21 közötti, a lengyel-orosz háborúban nyújtott segítségéért érdemelte ki az emléktáblát, amelynek magyar szövegezése a következő: „Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek, amely baráti segítséget nyújtott a bolsevik agresszió által halálosan fenyegetett Lengyel Köztársaságnak. Sorsdöntő jelentőségű küzdelmeink időszakában, 1920. augusztus 12-én 22 millió lövedéket tartalmazó szállítmány érkezett Skierniewicébe Budapestről a csepeli Weiss Manfréd Művektől. A Magyar Királyság kormánya 1919-1921 között közel 100 millió karabélytöltényt, nagy mennyiségű tüzérségi lőszert és katonai felszerelést küldött Lengyelországnak. A hálás lengyel nemzet”.

A keddi nap délutánján a magyar államfő Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyalt, ahol ugyanazon kérdéskörök kerültek említésre, mint a délelőtti Schmitt-Komorowski sajtótájékoztatón. A mai, szerdai nap folyamán a két elnök Poznanba utazott, hogy részt vegyenek a lengyel-magyar barátság napjának hivatalos ünnepségén, amit minden év március 23-án tartanak.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek