Terítéken a kisebbségi nyelvtörvény

A szlovák parlament ma kezdődő ülésén kerül napirendre a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény módosításának tervezete. A kormány által jóváhagyott jogszabályt a parlament várhatóan első olvasatban megszavazza – a javaslatcsomagról leghamarabb a jövő héten szavaznak a képviselők –, tegnap erre ígéretet tett a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és Igor Matovič is.

A Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ) és az Szabadság és Szolidaritás (SaS) már korábban jelezte támogatását.

Az Egyszerű Emberek vezetője az Új Szónak azt mondta, második olvasatban – erre májusban kerülhet sor – módosító javaslatokat fog benyújtani a tervezethez. Ezek tartalmáról még nem kívánt beszélni, de úgy tudjuk, Matovičnak nem a nyelvhasználati küszöb 15%-ra való csökkentésével van baja.

A kereszténydemokraták esetében kérdéses az egész frakció támogatása. Martin Fronc KDH-s honatya tegnap azt mondta, a frakció többsége első olvasatban megszavazza a jogszabályt, azt viszont nem tudta megígérni, hogy mindenki így tesz. Az Új Szó értesülései szerint pont Fronc azok egyike, akiknek gondjuk lehet a tervezettel. Ezzel kapcsolatban részletekről még nem akart beszélni a képviselő.

Solymos László, a Híd frakcióvezetője bízik benne, hogy a parlament elfogadja a jogszabályt. „Ha első olvasatban átmegy, újból leülünk tárgyalni a koalíciós képviselőkkel” – mondta lapunknak Solymos.

A tervezetet Rudolf Chmel kormányfő-helyettes hivatala készítette elő. A javaslat szerint egyebek között 5 százalékkal csökkenne a ma 20%-os nyelvhasználati küszöb, s büntethető lenne a törvény be nem tartása.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »