A tévé miatt lesznek román állampolgárok

Több ezer román nemzetiségű magyarországi lakos folyamodott az utóbbi időben román állampolgársághoz, hogy nézhessék a román televíziót.

A határ közelében élő román közösségek tömegesen nyújtottak be állampolgársági kérelmet. Csak Gyulán 5 ezer magyarországi román várja, hogy megkaphassa a román személyi iratokat. Ennek főleg gyakorlati oka van: a kábeltelevízió-szolgáltató egy ideje nem sugároz többé román nyelvű csatornákat Magyarországon, kivéve ha az előfizető román állampolgár.

„2010. március 1-től eltűnt a román csatorna. Dühös lettem, mert sem levelet, sem értesítést nem kaptam” – monta el a magyarországi Vasile Guzău, aki azóta nem nézheti a román focimeccseket, ezért benyújtotta az állampolgársági kérelmet – írja a Manna.ro.

Márk Maria gyulai panziótulajdonos azt szeretné, ha román vendégei nyugodtan nézhetnék az anyaországi televíziót. „Szívesen felveszem a román állampolgárságot, mert szeretném ha egyesülnénk mi, magyarországi románok a romániai románokkal” – nyilatkozta a Realitatea TV-nek.

Magyarországi románok esetében Románia egyelőre nem alkalmaz olyan könnyített eljárást az állampolgárság megszerzéséhez, mint a moldovai románok esetében.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek