Megfutamodot a románt „akasztó” gárdista

Hiába várta tegnap az abrudbányai Avram Iancu-szobor előtt a mintegy ötven tiltakozó helybéli, illetve hírtelevízió-tudósító Csibi Barnát, a móc forradalmár „felakasztásával” elhíresült csíkszeredai adóügyi ellenőr 21 napos pihenőszabadsággal kezdte el hat hónapos Fehér megyei kiküldetését.

„Aggodalommal figyeltem az események lefolyását. Az itt élő kis magyar közösség is kezdettől fogva tudta, hogy Csibi Barna meggondolatlan tette hátrányos lesz számára, és attól tartottunk, hogy ez ránk is kihatással lesz. Hál’istennek nem ez történt” – jelentette ki az ÚMSZ-nek Gábor Ferenc.

Abrudbánya református lelkésze röviddel azután, hogy tegnap a mócföldi kisváros főterén, a református templom előtt felállított Avram Iancu-szobor előtt összegyűlt mintegy 200-250 helybéli román nemzeti zászlókat lobogtatva, hazafias dalokat énekelve, és a Székely Gárda vezetőjének Abrudbányára való helyezése ellen tiltakozott. A lelkész Kopenetz Lóránd, az Abrudbányai Magyar Kulturális Egyesület elnökének társaságában szemlélte a történteket.

A mintegy 70 fős magyar közösség világi és egyházi vezetői megkönnyebbülten vették tudomásul, hogy a megmozdulás nem kapott magyarellenes felhangokat, a szónokok nem is annyira Csibi Barna tettével „foglalkoztak”, inkább Sorin Blejnar, az adóügyi hivatal (ANAF) igazgatójának cinikus döntését kifogásolták. „Nem a magyar közösség ellen tiltakoztak a tüntetők. A hazafias felszólalásokból inkább együttérzést és az évszázados együttélés közös hangját hallottuk meg” – mondta az Új Magyar Szónak Kopenetz Lóránd.

Mint ismeretes, Csibi Barnát azt követően helyezték át a Hargita megyei adóhatóságtól hat hónapra Abrudbányára, hogy március 14-én Csíkszereda főterén felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló szalmabábut. Akciójáról videofelvételt is készített, majd feltöltötte azt a YouTube videomegosztó portálra. A Székely Gárda vezetője akár bíróság elé is kerülhet: az ügyészség eljárást indított ellene diszkriminációra történő uszítás gyanújával.

Inába szállt a bátorsága?

Bár a hét végén Csibi Barna még magabiztosan azt nyilatkozta, vállalja az abrudbányai „emigrációt”, és kész hat hónapig a mócvidék központjában dolgozni adóellenőrként, tegnap reggel nem új munkahelyén, hanem Gyulafehérváron, a Fehér megyei adóhivatal igazgatójánál jelentkezett. Új felettesével folytatott négyszemközti beszélgetést követően közölte: huszonegy napra pihenőszabadságra megy. Csibi azt is elmondta, hogy óvást tervez benyújtani a döntés ellen, amellyel Sorin Blejnar, az ANAF vezetője a csíkszeredai incidens után áthelyezte őt Abrudbányára.

Marius Zinca, a gyulafehérvári hivatal vezetője elmondta, tárgyalni fognak az ANAF illetékeseivel Csibi helyzetéről, és javasolni fogja, hogy a fiatalember Gyulafehérváron dolgozhasson. Szerinte Csibi szabadságra vonulása azért a legjobb megoldás, mivel az Abrudbányán kezdődött tiltakozó akciók elfajulhatnak. A kialakult helyzetre Sorin Blejnar is reagált, tegnapi közleményében kifejtette: ha az abrudbányai lakosok ellenzik Csibi jelenlétét a városban, az adóellenőrt áthelyezhetik a Fehér megyei városból.

Kirúgatnák Csibit

Eközben a Szociál-Liberális Unióba (USL) tömörült ellenzéki honatyák aláírtak egy kérvényt, amelyben azt követelik Sorin Blejnar ANAF-elnöktől, hogy menessze Csibi Barnát. Victor Ponta szociáldemokrata elnök szerint Blejnar megsértette a helyi közösséget, és a helyi stabilitást veszélyeztette azzal, hogy a csíkszeredai adóellenőrt „Erdély szívébe” helyezte át. Mint ismert, Csibi tettét az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetője is elítélte.

Kelemen Hunor szövetségi elnök leszögezte: az ilyen jellegű szélsőséges megnyilvánulások nem jellemzik az erdélyi magyarságot.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »