Késik a kisebbségi törvény

„Nagy esélyt látok arra, hogy még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadjuk a kisebbségi törvényt” – szögezte le az Új Magyar Szó kérdésére tegnap Emil Boc.

„Nagy esélyt látok arra, hogy még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadjuk a kisebbségi törvényt” – szögezte le az Új Magyar Szó kérdésére tegnap Emil Boc. A miniszterelnököt arról kérdezte a lap, megítélése szerint mennyire vetették vissza a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásának folyamatát a román–magyar viszonyt beárnyékoló történések: az Avram Iancu-bábu szimbolikus felakasztása Csíkszereda főterén, illetve a március 15-i erdélyi ünnepségeken elhangzott, a román parlamenti ellenzék által kifogásolt magyar hivatalos beszédek és azok „kiegészítései”.

Borbély László környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint „nem használt a kisebbségi törvény ügyének” az, ami az utóbbi időszakban történt.

„Egy ilyen dolognak, mint amilyen Avram Iancu szimbolikus felakasztása, mindig megvan a negatív hozadéka. Éppen a napokban állított meg egy bukaresti román úriember, aki elmondta, hogy ő nagyon tisztel bennünket magyarokat, az RMDSZ-t, de azért ťmiért kellett ilyesmit csináljunkŤ mi, magyarok? Tehát az ilyesmi visszaüt ránk, mint egy bumeráng” – magyarázta Borbély. Ugyanakkor leszögezte, a koalíciós megállapodásban a kisebbségi törvény elfogadásának határideje július elseje, ami kötelezi a koalíciós partnereket.

Mint ismert, a kisebbségi törvényről a képviselőház emberjogi bizottságának kell jelentést írnia. A testület RMDSZ-es tagja, Varga Attila az ÚMSZ-nek szintén elismerte: a történtek késleltetik a jogszabály vitáját.

„Jobb is, ha még nem kezdjük el a törvény tárgyalását, hagyjuk, hogy csillapodjanak a kedélyek” – magyarázta a politikus. Március 8-án a politikus a lapnak azt nyilatkozta: „két-három héten belül, de mindenképpen a bizalmatlansági indítványról történő március 16-i szavazás után” tűzi napirendre a képviselőház emberjogi szakbizottsága a kisebbségi törvényt.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »