Bugár ellenzi a választójog kiterjesztését

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint az állampolgársági törvény módosítását őszre kellene halasztani. A pártelnök ezt azzal indokolta, hogy meg kell várni a magyar alkotmány módosítását.

Bugár kijelentette: ő maga, és valószínűleg egyetlen szlovákiai magyar sem szeretné, hogy Szlovákiában magyar pártok kampányoljanak a magyarországi parlamenti választások előtt. „Várjuk meg, lesz-e a magyar állampolgárságot kérelmezőknek aktív vagy passzív választójoga“ – tette hozzá.

A Híd elnöke szerint nem lenne rendben, ha esetleg aktív választójogot kapnának a határon túli magyarok. „Sőt, úgy gondolom, hogy ha ilyen javaslatot vetnének fel, az már az Európai Unió asztalára való dolog lenne“ – mondta Bugár.

Az MKP bírálta Bugár állampolgársággal kapcsolatos kijelentéseit, Berényi József MKP-elnök szerint ezzel bevallotta, hogy eddigi álláspontját nem tudja tartani, és a kormányprogram ezen pontjába foglaltakat nem tudja végrehajtatni.

Szlovákia már megadta a választójogot

Az MKP ismetelten felhívja a figyelmet arra, hogy Szlovákia már hosszú ideje lehetőséget ad a Szlovákiában állandó lakhellyel nem rendelkező szlovák állampolgárok számára a parlamenti választásokon való részvételre. A Magyarországon asztalra került javaslat tehát semmi újat nem tartalmaz. Magyarország nem tiltakozik, hogy a békéscsabai szlovák szavazhat Pozsonyban is – mutat rá az MKP elnöke.

A Híd elnöke azt is kijelentette, hogy a magyar alkotmánytervezetben megjelenő, a határon túli magyarokat érintő felelősségvállalás is csak azért fogalmazódott meg, mert az Orbán-kormány ezzel akarja a gazdasági problémákról elterelni a magyarországi lakosság figyelmét. „Sajnálattal vesszük ismételten tudomásul, hogy a Most-Híd elnöke megint figyelmen kívül hagyja a szlovákiai realitásokat, hiszen a szlovák parlament 1999. július 6-án már megfogalmazta a következőket: ‘…a Szlovák Köztársaság nemzeti öntudatuk és nemzeti-kulturális identitásuk (megj.: a határon túli szlovákoké) fenntartására és fejlesztésére továbbra is kellő figyelmet szentel, együttműködik velük, minden módon segíti azokat, és támogatja jogaikat.’ Tehát Magyarország újfent nem lép túl azon, ami Szlovákiában már megfogalmazódott más szavakkal” – áll az MKP elnökének nyilatkozatában.

„A legszomorúbb az, hogy Bugár Bélának az érvelése és logikája semmiben sem különbözött egy szlovák párt politikusának megnyilatkozásától” – zárja közleményét Berényi József.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »