Szlovákiában is lesz bankadó

Lesz bankadó, de nem olyan formában, ahogy azt a Smer javasolja, jelentette ki a Szlovák Televízió 5 perc múlva 12 című vitaműsorában Ivan Mikloš pénzügyminiszter.

Elmondása szerint a javaslatot koordináltan, az Európai Unió keretein belül készítik elő, és ha nem lesz jelentős előrelépés, még idén bevezetik 2012-es hatályba lépéssel. Mikloš szerint ha a Smer által javasolt formában fogadnák el a javaslatot, az károsítaná a szlovák gazdaságot, és megmutatkozna a banki illetékeken is.

Ján Počiatek (Smer) volt pénzügyminiszter, Mikloš vitapartnere kijelentette: azért nem vezették be az előző kormányzati időszakban az adót, mert arra vártak, hogyan ér véget a vita Európában a bankok megadóztatásáról. Úgy véli, hogy sok bank visszaél a helyzetével. Rámutatott, hogy Szlovákiában a legmagasabbak a jelzáloghitelek kamatai az egész euróövezetben.

„Önök azt állították, hogy a bankadó bevezetése megmutatkozik a banki illetékeken. Akkor kérdem én, hogy lehetséges az, hogy a banki illetékek úgy is nőttek, hogy nem vezették be a bankadót“ – kérdezte, és hozzátette: szerinte a jelenlegi kormány úgy tesz, ahogy mindig szokott, ismét fehér kesztyűt húzva áll hozzá a bankokhoz.

Mikloš meg van róla győződve, hogy Fico kormánya négy év alatt több intézkedést is foganatosíthatott volna a bankok ellen. „De nem tettek semmit ezzel, és épp ezért fogadtunk el mi néhány intézkedést“ – jelentette ki. Rámutatott, hogy a parlament tavaly ősszel elfogadta a bankokról szóló törvény módosítását, mely új kötelességeket szab meg a pénzintézeteknek.

Mikloš a műsorban tagadta, hogy nem lenne hajlandó tárgyalni partnereivel a járulékreformról. „Megegyezést keresünk“ – jegyezte meg. Elmondása szerint a cél, hogy minél kevésbé terheljék le az egyéni vállalkozókat, ellenben be akarják tömni a réseket. Hangsúlyozta, hogy a megegyezést minél hamarabb meg kell találni, mivel ha az egyszerűbb rendszert 2013 januárjában be akarják vezetni, már nincs sok idő.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek