Oroszoktól vásárolhat papírt az Axel Springer

Oroszországból vásárolhat papírt a kiadványaihoz Európa egyik legnagyobb média vállalata, a német Axel Springer, írja az orosz Lenta.ru. A német vállalat több mint 30 országban működik jelenleg világszerte, és olyan nagy újságokat és magazinokat tudhat maga mögött, mint a Bild, a Die Welt, vagy Magyarországon a Világgazdaság, különböző női lapok vagy regionális napilapok (Békés Megyei Hírlap, Új Dunántóli Napló, Tolnai Népújság, stb.).

Az Axel Springer jelenleg a legnagyobb orosz újságpapír gyártójával, a “Szolikamszbumprom”-mal tárgyal: amennyiben sikerül megegyezniük, akkor a német vállalat egy saját papírgyárat épít majd Oroszországban. A cég reményei szerint így jelentősen csökkenthetik majd a költségeiket. A felépülendő gyár költségei a DW-WORLD adatai szerint 350-450 millió eurót teszik majd ki.

Az Axel Springer jelenleg újságpapír szükségeleteinek a nagy részét skandináv gyártóktól veszi (többek között a norvég Norske Skog, a svéd Holmen, és a finn UPM Kymmene és Stora Enso), amelyek gyakorlatilag monopol helyzetben vannak jelen a piacon. A német vállalat azután dönthetett arról, hogy más gyártók után néz, hogy a skandináv cégek 2010 végén együttesen 25 százalékkal megemelték a papír árát, amely így elérte a tonnánkénti 500 eurós árat.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek