Már jövőre elkészülhet a kínai-orosz kőolajvezeték

Vlagyimir Putyin miniszterelnök gyorsítaná az orosz távol-keleti energiaszektorban a folyamatokat. Az utóbbi idők egyik legjelentősebb beruházása, a Kínát Oroszországgal összekötő kőolajvezeték második szakasza 2012 végére lehet kész.

Az energetikapiacainak diverzifikálásában érdekelt Oroszország tovább folytatja a Kínával megkezdett együttműködést. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt a Szahalin-félsziget déli részén tett szombati látogatása során nem csupán a radioaktív sugárzásveszély aggasztotta, hanem az orosz energiavállalatok versenyszerűtlen hozzáállása is. 

„A Kelet-Szibériában, Távol-Keleten található kőolaj-selfekben rengeteg perspektíva van. Ennek ellenére, azok a vállalatok, amelyek megkapták a kitermelési jogokat, gyakran nem teljesítik szerződéses kötelességeiket… így a nyersanyagok kiaknázását sem” – nyilatkozta az orosz miniszterelnök. 

Szergej Kudrjasov, orosz energetikai miniszter-helyettes ugyanezen a napon, Putyinnal való találkozása után jelentette be, hogy még 2011 decemberében megkezdődnek a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán kőolajvezeték második szakaszának a munkálatai, így a vezeték második szakaszával 2012 végére végezhetnek.

A keleti vezeték építését az utóbbi hónapokban jelentős botrányok kísérték, miután Alekszej Navalnij orosz blogger novemberben kiszivárogtatta azt a 2008-ban készült, később titkosított jelentést, amely a keleti vezeték építése során elkövetett nagy összegű sikkasztásokról szólt.

Molnár Gergely

Friss hírek