Óriásit bakiztak Obamáék

Rossz hírt kapott a héten Barack Obama. Az elnök által februárban bemutatott költségvetési tervezet a független és pártatlan Congressional Budget Office (CBO – Kongresszusi Költségvetési Hivatal) elemzői szerint komolyan alábecsüli a várható költségvetési hiányt. Ha az Obama-féle tervezet alapján gazdálkodna a szövetségi állam 2020-ig (amire kevés az esély), akkor a Fehér Ház szerint a következő évtizedben összesen 7,5 billió dolláros hiány jönne össze. A CBO elemzői ugyanakkor több mint két billióval nagyobb hiánnyal számolnak, mivel – többek között – kevésbé optimistán látják az amerikai gazdaság növekedési lehetőségeit. A CBO véleménye szerint az Obama-féle költségvetési tervezet összességében csökkentené az adókat akkor, amikor a szövetségi állam hatalmas költségvetési hiánnyal küzd.

A jelentést természetesen a republikánusok igyekeztek a maguk javukra fordítani. „A CBO jelentése rámutat az elnök retorikája és a pénzügyi realitások között tátongó egyre nagyobb árokra. Az elnök költségvetési tervezete túl sokat költ, túl sokat adóztat és túl sok hitelt vesz fel” – nyilatkozta Paul Ryan, a republikánusok pénzügyi szakpolitikusa. Mivel a költségvetés csak akkor emelkedik törvényerőre, ha a Kongresszus is megszavazza azt, az Obama-féle tervezet életbe lépésének az esélye már eleve kicsi volt. A CBO megsemmisítő jelentése könnyen lehet, hogy a végső döfést is megadta a tervnek.       

Hettyey András

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »