Kulcsfontosságú szerepük van a muravidéki magyaroknak

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a központi március 15-i ünnepélyt megelőzően tárgyalt a muravidéki és a községi magyar önkormányzatok elnökeivel, illetve a magyar szakintézmények vezetőivel.

A zárt beszélgetés után az államtitkár kifejtette lapunknak, hogy az aktuális hírek cseréjéről volt szó. Hangsúlyozta, már több mint egy évtizede foglalkozik a magyar parlamentben a szlovén–magyar viszonnyal, a szlovéniai magyar és a magyarországi szlovén kisebbség helyzetével, a parlamentben a magyar–szlovén baráti tagozat elnöke már a harmadik ciklusban. Halász János szerint a két említett kisebbségnek kulcsfontosságú szerepe van a két ország viszonyát illetően.

Véleménye szerint a kapcsolat példaértékű, így már tényleg csak a részletekre kell odafigyelni. A tárgyaláson szó esett oktatási, infrastrukturális, európai pályázatokkal összefüggő kérdésekről, illetve arról is, hogy a magyar nemzetiségi képviselővel együtt Ljubljanában és Budapesten szerveznek közös találkozókat, hogy a két ország, a két kisebbség ügyét előre tudják mozdítani.

Népújság

Friss hírek