Lehallgatásokkal vádolják a szlovák belügyminisztert

Igor Štefanov volt régiófejlesztési miniszter, jelenleg képviselő (SNS), azzal vádolta meg Daniel Lipšic belügyminisztert, hogy a tudtával hallgatnak le 40 parlamenti képviselőt és több újságírót.

Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője újságírók előtt nyilatkozott úgy, hogy szintén hallott arról, hogy képviselőket hallgatnak le. „Hogy ez igazság vagy pletyka, azt nem tudom eldönteni” – mondta. Hozzátette, hogy erről még azelőtt hallott, hogy ismét előkerült a faliújságtender ügye, sőt, az előző választási ciklus során is felmerült. „Ha erre engedélyt adott valamelyik bíróság, akkor van rá indokuk, ha nem, akkor ez óriási probléma” – szögezte le Gál Gábor.

„Lipšic igyekszik a hatalmat a saját kezébe összepontosítani. MIndenkire nyomást gyakorol, akivel nem ért egyet” – jelentette ki Štefanov. Štefanovról a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be a belügyminiszter, hogy az ügyészség kérte a parlamentet, függesszék fel mentelmi jogát a faliújságtender okán.

A politikus szerint azért tartott sajtótájékoztatót a múlt héten a belügyminiszter, mert tudomást szerzett róla, hogy miről készülnek tárgyalni az SNS központjában, és ezekről akarta elterelni a figyelmet a „hatalmas bejelentésével”.

Štefanov elárulta, hogy „jól értesült információforrástól” szerzett tudomást a képviselők és újságírók lehallgatásáról. Elmondása szerint az SNS mérlegeli, hogy az illetékes parlamenti bizottság elé viszik az ügyet. Egyúttal elutasítja, hogy 3,6 milliárd koronás kárt okozott volna az országnak a faliújságtender. „Ennek még a 10 százaléka sem lett kimerítve, miközben minden eurót számlát igazolnak” – fogalmazott. Úgy véli, semmilyen kár nem keletkezett. Szerinte a faliújságtender egy az akkori ellenzék és a média által felfújt botránybuborék.

Vladimír Mečiar (HZDS), aki az előző kormányban a Smer-SD és az SNS koalíciós partnere volt, úgy fogalmazott a faliújságtenderről, hogy az „akkora klientelizmus, mint Brünn vagy London”. A 3,6 milliárd koronás tendert egyetlen konzorcium nyerte meg, amelynek tagja a Ján Slotához közeli Avocat és Zamedia cég. A tender része volt a többszörösen megdrágított logó, tévéreklám és hirdetés. Az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal vizsgálata is azzal zárult, hogy a tender törvénytelen. Majd ez ügyben az Európai Bizottság is eljárást kezdeményezett Szlovákia ellen.

Paraméter.sk

Friss hírek