Băsescu feláldozna egy évet saját mandátumából

Akár elnöki mandátuma egy évéről is hajlandó lemondani Traian Băsescu államfő annak érdekében, hogy ismét egyszerre lehessen megtartani az elnöki és parlamenti választásokat Romániában.

Akár elnöki mandátuma egy évéről is hajlandó lemondani Traian Băsescu államfő annak érdekében, hogy ismét egyszerre lehessen megtartani az elnöki és parlamenti választásokat.

A bukaresti köztévé hétfő esti beszélgető műsorában Băsescu azzal indokolta a két választás összekapcsolását, hogy a közelmúlt eseményei bebizonyították, kampányidőszakban senki sem foglalkozik az ország vezetésével és Románia nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a következő évek mindegyikében választási kampány bolygassa meg életét. Mint ismeretes, 2012-ben helyhatósági és parlamenti, 2013-ban európai parlamenti, 2014-ben pedig államfői választásokra kerül sor.

Băsescu bejelentését különbözőképpen fogadták a Demokrata-Liberális Párt vezető politikusai. Egyfelől Theodor Stolojan, az alakulat első alelnöke szerint az államfő „rendkívüli gesztust” tett az ellenzék irányába, cserében azt várja el tőlük, hogy támogassák alkotmánymódosítási terveit. Másfelől Cristian Preda EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Traian Băsescu tulajdonképpen két évről mondana le, de ez sem oldaná meg a probléma lényegét.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »