Újabb robbanástól tartanak a japán atomerőműben

Tengervíz bepumpálásával próbálják lehűteni a Fukusima-1 atomerőmű kettes reaktorát, ennek ellenére nem zárható ki egy újabb robbanás. Hivatalosan nincs nagy baj az atomerőmű környékén, de az amerikaiak azért áthelyezik flottájukat.

Tengervíz bepumpálásával próbálják lehűteni az Fukusima-1 atomerőmű kettes reaktorát Japánban, miután legalább két és fél órán át hűtés nélkül maradtak a radioaktív fűtőelemek és szakértők nem zárják ki, hogy megolvadtak – derül ki a Guardian élő közvetítéséből. Újra radioaktív gőzt engedtek a levegőbe, hogy csökkentsék a nyomást. Szombaton az erőmű egyes, hétfőn a hármas reaktorában robbant be a hidrogén annak ellenére, hogy a szakemberek igyekeztek kezelni a helyzetet. A hírek szerint eddig nem sérült meg a reaktorok burka. A hétfői robbanásban négy katona és az atomerőmű hét dolgozója sérült meg – értesítette a médiát Edano Jukio, a japán kormány kabinetfőnöke, aki egyben a sajtószóvivői feladatokat is ellátja. 

Úgy tűnik, szivárog a megsérült atomerőmű, mert az amerikai USS Ronald Reagan anyahajó 161 kilométerre a helyszíntől érzékelt alacsony szintű radioaktivitást – írja a BBC. Egyelőre nem tisztázott, mennyi mérgező anyag juthatott ki az épületből, de Japán nukleáris biztonságért felelős ügynöksége 7-es skálán négyesre értékelte a jelenlegi helyzet súlyosságát, míg a csernobili katasztrófa érte el korábban a maximum szintet. Oroszországban eddig nem mértek a normálistól eltérő szintet, de az amerikaiak aggódnak: áthelyezték a közelben állomásozó hadihajókat.

Egy szerencsés túlélő:

Jelenleg a japán szakértők azon dolgoznak, hogy megbirkózzanak a reaktormag részleges olvadásával. Az urán rudak ugyanis megrepedtek, vagy eldeformálódtak a túlzott hőmérséklet miatt és radioaktív részecskéket bocsátanak ki a tárolóba. Ezen részecskék egy része pedig a szabadba is kikerülhetett, amikor gőzt engedtek ki az atomerőműből, hogy csökkentsék a nyomást. Vasárnap a fukusimai hatóságok azt jelentették be, hogy 70 és 80 ezer közötti azoknak a száma, akiket ki kell telepíteni a két atomerőmű körzetében, hétfői adatok alapján félmillióra tehető azok száma, akik valamilyen formában érintettek a földrengés, a cunami és az atomerőmű robbanásai nyomán.

Az evakuációs központokban a fűtés nehezen megoldott. Több millióan maradtak áram nélkül, az élelmiszer, az üzemanyag, a víz mind kifogyóban van a városokban. Az úthálózat is komoly károkat szenvedett, ami megnehezíti a mentési munkálatokat és az ellátást. A Guardian helyszíni riportja szerint a túlélők elégedetlenek a hatóságok tájékoztatásával, és azért, mert egyedül kell rendbe tenniük otthonaik helyét. Szombat éjjel Higasimacusimában több mint 200 holttestet találtak, a cunami által gyakorlatilag teljesen elsöpört Minamiszanrikuból pedig továbbra is tízezer embert tartanak eltűntnek, de hétfőn itt ezer, az Odzsika-félszigeten pedig további ezer holttestet találtak.

A japán kereskedelmi és ipari miniszter vasárnap tervezett áramszünetekre tett javaslatot, hogy ezzel enyhítsék a komoly elektromosság hiányt, ami a földrengéseket követi. Kaieda Banri arra kérte az ipari szektort, hogy csökkentsék az áramfelhasználásukat, amennyire csak lehetséges és ugyanezzel fordult az állampolgárokhoz is. A miniszter elmondása szerint emellett szükséges lesz területi rotációs elv alapján az áramellátás rövid időközökre való felfüggesztésére is. Jelenleg úgy tűnik, hogy még a hőerőművek működésének újraindításával is több hétig szükség lehet ilyen megszorításokra.

Az utóbbi napokban újabb erős utórengések történtek Japán északkeleti partjainál, többnek a Richter skálán 6 körüli volt az erőssége. A japán meteorológiai szolgálat szerint további utórengések várhatóak, amelyek még ronthatnak a már megrongálódott épületek állapotán, emellett pedig cunamik sem zárhatóak ki. Kan Naoto miniszterelnök a mostani eseményeket nevezte a legsúlyosabbnak, amikkel országának a II. világháború óta szembe kellett néznie.

Fülöp Tímea, Galagonya

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »