Nem kell pánikba esni a japán földrengés miatt

Annak ellenére, hogy a pénteki földrengés Japán egy gazdaságilag kevésbé fontos területét érintette, a károk több tízmillió dollárra rúghatnak, írja a Washington Post. A leginkább érintett Mijagi prefektúra a japán GDP 1,7 százalékát adja, de az ipari létesítményeket itt sem érintette túlságosan a katasztrófa.

Japánnak ennek ellenére a lehető legrosszabbkor jött a pusztítás, ugyanis az ország már évek óta küzd a gazdasági válsággal, államadóssága pedig a világon az egyik legnagyobb terhet rója a költségvetésre. Az amerikai lap által megszólaltatott elemzők szerint rövidtávon negatív hatások is érhetik a gazdasági kilábalást, ami az adósság visszafizetéséhez és a költségvetési hiány növekedéséhez vezethet. Egyértelmű, hogy a kormánynak most nem a fiskális szigor, hanem az újjáépítés lesz az egyes számú prioritása.

Az emberi áldozatok és az anyagi károk egyelőre nem ismertek, és további gondot okoz a megsérült atomerőművek helyzetének stabilizálása. A legnagyobb japán vállalatok térségben lévő gyárai a kárfelmérés idejére átmenetileg felfüggesztették a termelést, ugyanakkor az 1995-ös kobei földrengéssel összehasonlítva a mostani természeti csapás nem lesz nagy hatással a japán ipari termelésre. A 16 évvel ezelőtti, egy fejlett ipari központot érintő földrengés százmilliárdos kiesést okozott a japán gazdaságnak, de ez a veszély most nem fenyeget, ugyanis a rendelkezésre álló adatok szerint nagyobb ipari létesítményeknek most nem esett bajuk.

A londoni Nomura elemzői rámutattak: a tegnapi földrengés nem érintett igazán fontos iparvidékeket, a fontosabb kikötők pedig a leginkább érintett területektől délre helyezkednek el, és nem szenvedtek komolyabb károkat.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »