A vállalkozókat adóztatná meg a kormány

A szlovák járulékrendszer reformja alapjaiban kezd megremegni. A Polgári Konzervatív Párt (OKS) négy képviselője elutasítja Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pénzügyminiszter terveit, amely megemelné az egyéni vállalkozók járulékait. Peter Zajac, az OKS elnöke azt mondta, hogy nem támogatják az adók és járulékok emelését. Szavazataik nélkül a járulékreformot nem tudná a parlament megszavazni. Észrevételeikről ma tárgyalnak a miniszterrel. Martin Jaroš, a tárca szóvivője bízik az építő jellegű párbeszédben.

Engedményeket akarnak az „egyszerűek” is

Igor Matovič és társai az eredeti elképzelésekhez képest bizonyos engedményeket tennének. Matovič azonban állítja, hogy rajtuk nem fog múlni a reform.

A pártok szakértői tegnap tárgyaltak a lehetséges változásokról. Az egyéni vállalkozók számára egyik lehetőségként szerepel a tervezett 16 százalékos szociális járulék, adóbónusszal és a magántulajdon leírásának lehetőségével. Másik lehetőségként a szociális járulékok összegének 13 százalékra való lecsökkentése szerepel, ebben az esetben viszont nem járna adóbónusz.

Kétélű fegyver

A magasabb járulékokkal Mikloš korlátozná azt, hogy a munkavállalók csak spórolás céljából vállalkozzanak. „Minél inkább meghátrál a vállalkozók előtt, annál kevésbé korlátozza a hasonló vállalkozásokat” – értékelt Peter Goliaš, az INEKO gazdasági intézet igazgatója.Július Brocka (KDH) azt mondja, hogy a vállalkozók számára előnyösebb lehetőség közül választanak majd.

Richard Sulík (SaS) nem lát gondot az alacsonyabb járulékban sem, a lényeg az, hogy úgy fogadják el a rendszert, ahogyan azt indítványozták.

Szerdán a kormányfő, Iveta Radičová (SDKÚ-DS) is felvázolta saját elképzelését a járulékreformmal kapcsolatban. Szerinte a vállalkozók választhatnának a magasabb és az alacsonyabb járulék közt, bár utóbbi esetében alacsonyabb nyugdíjjal kell számolniuk.Ez az ötlet kockázatos, vélik egyes szakemberek.  Amennyiben a magánvállalkozó az alacsonyabb járulékösszeget választja, az szükséghelyzetben visszaüthet. Később ilyen estben az államnak a nyugdíjhoz kellene hozzáfizetnie.

Vladimír Baláž, a Szlovák Tudományos Akadémia közgazdásza szerint amennyiben az új rendszer tartható lesz, képtelenség lesz minimális járulékot fizetni, s ezért normális összegű nyugdíjat és egészségügyi ellátást kérni.

Hétfő reggel a koalíciós pártok elnökei találkoznak. A pénzügyminisztérium államtitkára, Branislav Ďurajka reméli, hogy akkor legalább a reform irányát és körvonalait megállapítják.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »