Merkel nem tesz ingyen szívességet

A versenyképességi paktum célkitűzéseit illetően elvi megállapodás született az eurózóna vezetőinek péntek esti csúcstalálkozóján. Az eredmények ellenére vegyes hangulatban zajlott az egyeztetés, miután Berlin és a görög-ír tengely közötti érdekellentét miatt megkezdődött az adok-kapok játszma.

Elvi megállapodásra jutottak az eurózóna tagállamainak állam- és kormányfői péntek este arról a javaslatcsomagról, melynek célja a valutaövezet versenyképességének és stabilitásának növelése. A tervezetet akkor véglegesítik, ha egyéb válságkezelő intézkedéseket illetően is egyezség születik – nyilatkozta Herman Van Rompuy egyik szóvivője.

A pénteki csúcson egyelőre nagyvonalakban rögzített javaslatcsomag célkitűzései között az államadósság csökkentése, a bérkiadások visszafogása, a nyugdíjkorhatár emelése és a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele szerepel. Az egyik legjelentősebb előrelépésnek tekinthető, hogy a többség elköteleződését fejezte ki a deficit-és adósságcélok nemzeti törvénykezésbe való iktatása mellett is.

A sikerek ellenére vegyes hangulatban zajlott az euróövezeti vezetők találkozója. Az egyeztetésen negatív visszhangot keltett Görögország bejelentése, miszerint a megszorítások eredménye az év első két hónapjában elmaradt a várakozásoktól. Annál nagyobb lelkesedést váltott ki a piac által szintén gyenge láncszemnek tartott Portugália nyilatkozata, mely újabb kiadáscsökkentési tervet jelentett be. A portugál pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a megszorítások a közkiadások, így az egészségügy és a szociális ellátás költségeit érintik majd. A friss intézkedések szerint öt százalékkal csökken a köztisztviselők bére, 23 százalékra emelkedik az áfa és a létszámleépítések miatti végkielégítések is lefaragásra kerülnek.

„Portugália ma figyelemre méltó lépést tett, a többiek viszont továbbra is túlköltekeznek” – nyilatkozta Angela Merkel német kancellár Brüsszelben.

A német vezető által év elején bemutatott, gazdasági fegyelem erősítését támogató javaslatcsomag követeléseiről a mostani találkozón kevés szó esett, a témában legkorábban két hét múlva a teljes uniós csúcstalálkozón születhet döntés.

Az euróövezeti csúcstalálkozót megelőzően a konzervatív és a szocialista pártcsalád tagjai már egyeztetést folytattak, ahol görög és ír részről jelentkezett olyan követelés, mely a számukra nyújtott mentőcsomag kamatlábainak enyhítését célozza. A pénteki találkozón Brüsszelben Papandreu görög miniszterelnök a résztvevők értésére adta, határozott állásfoglalást vár az ügyben.

Előzetes jelzések szerint Berlin is belemehet a követelésekbe, ha cserébe Athén vállalja privatizációs programjának gyorsítását, Írország pedig csökkenti társasági adóalap szintjét – írja az Eurobserver. Az álláspontok továbbra sem közelítettek egymáshoz a mentőcsomag keretének növelését, valamint a kötvényvásárlás jogának bevezetését illetően, így a következő csúcstalálkozó hangulatának nem csupán a Merkel-Sarkozy paktum részletei adhatnak újabb pikantériát.

Matus Dóra

Friss hírek