Fontosak vagyunk az Egyesült Államoknak

Szlovákiába látogatott múlt héten Philip H. Gordon, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Európáért felelős államtitkára. Az amerikai diplomata a Global Security 2011 konferencián elmondott beszédében kiemelte: továbbra is számítanak Közép-Európára, elsősorban a NATO-ban és az energiabiztonság területén, de szót ejtett a Keleti Partnerségről és a régió gazdasági helyzetéről is.

Nagyra becsülik a NATO-felajánlásokat

Az államtitkár beszédében sorra vette az Egyesült Államok közép-európai külpolitikájának legfontosabb elemeit. Biztosította a hallgatóságot arról is, hogy Amerika továbbra is támogatja a térség gazdaságait és a válságból való kilábalást; ennek keretében nemrég 310 millió dollárt hagyott jóvá a washingtoni kormány, amelyet a Keleti Partnerség keretein belül lehet majd felhasználni. Természetesen a biztonságpolitika is kiemelt témája volt a rendezvénynek, így Gordon aláhúzta: a közép-európai szövetségesek NATO-felajánlásaik által jelentősen hozzájárulnak a globális biztonság megteremtéséhez.

„Most olyan új és nagyon komoly fenyegetésekkel kell felvennünk a küzdelmet, mint például a veszélyes rezsimek kezében lévő, esetlegesen nukleáris töltetekkel is felszerelt ballisztikus rakéták”, reagált az amerikai diplomata arra a vitára, amelyet az észak-atlanti szervezet új stratégiai koncepciójának kidolgozásakor folytattak le.

A közép-európai országok NATO-feladatokban való részvételének egyik ékes példája az új amerikai rakétavédelmi tervekhez való hozzáállás. A javaslat szerint egy amerikai légitámaszpont létesülne Lengyelországban, illetve a rakétavédelmi pajzs több elemét is az országba telepítenék. A témáról Hillary Clinton amerikai és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter múlt heti megbeszélésein is szó esett. Mint ismert, a korábbi terveket, melyek szerint az elfogó rakétákat Lengyel-, míg a tűzvezető radart Csehországba telepítették volna az Obama-adminisztráció 2009 őszén vetette el.

Fontosak a gázvezetékek

A NATO mellett az Egyesült Államok számára kiemelt fontossággal bír Közép-Európa energiabiztonságának kérdése is. A külügyminiszter-helyettes erről a Magyar Rádiónak adott interjújában is beszélt: „(…) az energiabiztonság a magyar EU-elnökség egyik prioritása, és számunkra is rendkívül fontos kérdés. Aktívan részt veszünk az energiabiztonság megerősítését célzó megbeszélésekben”, mondta Gordon. Washington a múlt hónapban két egyezményt is kötött az energetika területén: egy tiszta energiafelhasználásról szóló megállapodást a lengyelekkel, míg egy polgári atomenergiai szerződést a csehekkel. Gordon ezen felül kifejezte az USA támogatását a közös magyar-szlovák gázvezeték tervei iránt is, amelyek csökkentik majd a két ország függőségét az orosz forrásoktól.

A térség energiabiztonsága továbbra is rendkívül fontos az Egyesült Államok számára, nem csak a klímaváltozás miatt, hanem azért is, mert Washington így is támogatni kívánja a Közép-Európa demokratikus államait. Az amerikai vélemény szerint az új gázvezetékek nem csak a gazdasági növekedést segíthetik elő, hanem nagyobb függetlenséget biztosíthatnak majd a térség kormányainak döntéseik meghozatalánál. Közép-Európa országai az utóbbi húsz évben nagyszerű teljesítményt nyújtottak, és mára az EU tagjaivá váltak, azonban az USA továbbra is kiemelt figyelmet fordít a térség demokratizációs folyamatainak elősegítésére.

Napirenden a belarusz ellenzék ügye

Jelenleg a belarusz helyzet a térség egyik legfontosabb kérdése, amely foglalkoztatja az amerikai döntéshozókat. Washington már elítélte az elnökjelöltek letartóztatását, és együtt kíván működni az EU-val annak érdekében, hogy szankciókkal gyakoroljanak nyomást a minszki kormányra. Gordon elismerően szólt a február elején Varsóban megtartott donorkonferenciáról, amely 87 millió eurót gyűjtött össze a belarusz ellenzék számára. Az Egyesült Államok azonban nem csak az EU segítségére számít a civil társadalom megerősítésében, hanem a közép-európai országok tapasztalatira is, amelyet a térség polgárai az utóbbi húsz év demokratikus átalakulásai során halmoztak fel.

Az államtitkár beszédében a következőképpen foglalta össze az Egyesült Államok regionális céljait: „Nem számít, hogy a demokrácia kelet-európai elterjesztéséről, az EU globális kihívásokra adott válaszairól, vagy az afganisztáni NATO-erőfeszítésekről van szó, továbbra is számítunk Közép-Európa ötleteire, energiájára és elkötelezettségére közös céljaink megvalósításában”.

Mariska Kecskes a Seattle University hallgatója, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul a CIEE öszöntdíjasaként.

Mariska Kecskes

Friss hírek