Jövő héten bukhat a kormány

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az ellenzéki pártok a kormány ellen Romániában, az Emil Boc vezette kabinet megbuktatásához azonban nem rendelkeznek elegendő számú szavazattal.

Az indítvány benyújtására azt követően került sor, hogy a kormánykoalíció a felelősségvállalás intézményét vette igénybe a munkaügyi törvény elfogadása érdekében, így – számos más fontos törvénycsomaghoz hasonlóan – a parlamenti vitát kikerülve léptetnék életbe a jogszabályt. Amennyiben a jövő szerdán, a román törvényhozás két házának együttes ülésén sorra kerülő bizalmi szavazáson nem gyűl össze a szükséges számú szavazat, a törvény elfogadottnak minősül.

A pártvezetők nyilatkozatai értelmében a koalíciót támogató alakulatok kiállnak a kormány mellett és nem fogják megszavazni a bizalmatlansági indítványt, ám – az elsősorban a demokrata-liberálisokra jellemző – rendkívül laza pártfegyelem miatt úgy döntöttek, hogy kiküszöbölve az átszavazás veszélyét egyáltalán nem adják le szavazatukat. Ilyen körülmények között a nemrég szövetségbe tömörült szociáldemokratákra és liberálisokra hárul a feladat, hogy összegyűjtsék a szükséges 236 voksot.

A munkaügyi törvény egyes rendelkezéseit nem csak az ellenzék, hanem a munkavállalói érdekszervezetek is élesen bírálják, azzal vádolva a kormányt, hogy még jobban kiszolgáltatják az alkalmazottakat a munkaadók érdekeinek. Emil Boc kormányfő ellenben a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét, így a gazdaság felpörgetését, valamint a feketemunka visszaszorítását, ezáltal az adóbevételek növekedését emeli ki.

Illyés Gergő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »