Kuvait: dinnyét a képviselőknek

Kedden reggel a kuvaiti törvényhozók munkába igyekezvén jónéhány dinnyével lettek gazdagabbak. A kormány épülete előtti parkolóban – melyet pillanatnyilag a Változás-terének neveztek át – gyülekező tüntetők gyümölcs-ajándékukkal nem kedveskedni akartak a honatyáknak, éppen ellenkezőleg: elégedetlenségüket fejezték ki ezen a békés módon. „Ezt a szegény teljesítményért ” – idézi a tüntetőket a Reuters nemzetközi hírügynökség. A helyi szokások szerint ugyanis azt a személyt nevezik dinnyének, aki a valóságtól elrugaszkodott nézeteket képvisel, illetve azt megérteni képtelen.

A tüntetést a kuvaiti ifjúsági mozgalmak (Kufi és al-Soor al-Khames) szervezték a miniszterelnök távozását és politikai szabadságjogokat követelve. „Távozz, távozz Nasser!” jelszót skandáló tömeg célpontja a 2006 óta kormányfőként szolgáló Nasser Mohammed Al-Ahmed Al-Sabah sejk, aki egyben az uralkodó unokaöccse is. „ Minden ember azért van itt, hogy leváltsa a miniszterelnököt, mert nem tett semmit az országért az elmúlt öt évben” – nyilatkozta a Reuters nemzetközi hírügynökségnek a tüntetők egyike. 

A világ negyedik legnagyobb olajexportőr országát immáron 250 éve uralja az al-Sabah család. Távozásuk követelése ugyan nem merült fel a tüntetők között, ám hatalmuk visszaszorítása annál inkább. A család ugyanis minden kulcsfontosságú miniszteri posztot a kezében tart, és a politikai kérdésekben az utolsó szót mindig az uralkodó mondja ki. A tüntetők egy része örömmel venné, ha végre olyan miniszterelnököt neveznének ki, aki az uralkodó családon kívülről érkezne.

„A politikai jogokban, kormányzásban, a kabinetben, oktatásban való reformokról beszélünk – idézi a Kuvaiti Egyetem politológia professzorát, Shafiq Ghabra-t a Dawn Wiren online újság – Minden országban, minden mozgalomnak különböző természete van. Kuvaitban a mozgalom szándéka nem a rezsim megszüntetése, hanem politikai reformok bevezetése.”

A keddi tüntetés minden rendbontás nélkül zajlott. A múlt hónapban azonban az állampolgársággal nem rendelkező kuvaitiak biztonsági erőkkel való összecsapása legkevesebb harminc sérültet eredményezett.

Németh Vera

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »