Bővül az európai rakétarendszer

Dmitrij Rogozin orosz nagykövet nemtetszését nyílvánította ki a NATO-nak az amerikai rakéták lengyelországi és romániai telepítéséről. Míg amerikai és európai oldalról csak a védelmi jellegét tüntetik fel a rendszernek, addig az oroszok úgy látják, hogy a szóban forgó tervezet valójában egy álruhába bújtatott amerikai fenyegetés elemeit takarja.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter nemrég hazatért amerikai útjáról, otttartózkodása alatt pedig igencsak fontos ügyekről tárgyalt az amerikai diplomácia vezetőivel. A múlt héten csütörtökön Sikorski Hillary Clinton külügyminiszterrel ült tárgyalóasztalhoz, ahol nemcsak Lengyelország, hanem más európai, sőt egyenesen Oroszországot érintő ügyekben tárgyaltak egymással. Ismeretes, hogy a jelenlegi amerikai elnök Barack Obama által kiépíteni kívánt európai védelmi rakétarendszerről már a decemberi lisszaboni NATO csúcstalálkozón is tárgyaltak a felek. Az akkori megállapodások alapján Oroszország is jóváhagyta azt a tervet, miszerint egy teljesen integrált európai rakétavédelmi rendszert fognak kiépíteni. Azonban mintha az Egyesült Államok most keleti riválisát megkerülve igyekezne változtatni ezen a megállapodáson.

A csütörtöki tárgyaláson a külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy az Egyesült Államok Lengyelországba telepíti az új rakétavédelmi rendszerét. A két miniszter már decemberben bejelentette erre vonatkozó szándékát, most pedig már ténylegesen tervezik, hogy egy amerikai különítmény telepítése és egy rakétavédelmi rendszer kiépítése miképpen lenne megoldható. Lengyelországon túlmenően egy másik ország neve is szóba került, mint a rendszer jövőbeni „szövetséges állama”, ezt a pozíciót Romániának szánnák.

Mindenképpen említésre méltó az a tény, hogy ez a projekt szinte a tökéletes visszaállítása a korábban a Bush adminisztráció során bejelentett terveknek, amely szintén egy ballisztikus rakétavédelmi rendszer állomásaként Lengyel- és Csehországot képzelte volna el. Az akkori tervet később Barack Obama vetette el.

A megállapodás megszületése után természetesen rögtön megérkeztek a – főleg orosz – visszhangok. Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője a pénteki nap folyamán adott választ a csütörtöki bejelentésekre. Kijelentette, hogy az új amerikai terv egy potenciális fenyegetést jelent Oroszország számára. Barack Obama európai rakétapajzsának lengyel részével pedig a legnagyobb baj orosz részről természetesen annak telepítési helye lenne. A rendszert ugyanis Kalinyingrádtól mindösszesen hatvan kilométerre állítanák fel. A nagykövet szintén visszautalt a decemberi NATO-csúcsra: „valóban egyetértettünk egy integrált európai rakétarendszer kiépítésével, azonban a jelenlegi amerikai szándékok csupán álruhába öltöztetett, Oroszországnak szánt fenyegetések”- nyilatkozta Rogozin. Kalinyingrádra utalva pedig csak annyit tett hozzá: „ez egy nagyon érzéken terület”.

Minden tiltakozás ellenére a két külügyminiszter között nagy az egyetértés és az összhang. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a kettejük tárgyalása után Hillary Clinton többször is dicsérő szavakkal illette Lengyelországot, sőt egyenesen köszönetét fejezte ki a lengyel támogatásnak a szélsőségesekkel folytatott harcok folyamán Afganisztánban. Lengyelországot pedig „mintaállamként” titulálta sok, a napokban a szabadágért és a jogállamiságért küzdő ország számára. „Az ország a jó példa és inspiráció erejével hathat a jelenleg polgárháborús helyzetben lévő országok számára, hiszen a történelem folyamán Lengyelország harca a kommunizmus ellen példaértékű volt.”- nyilatkozta a miniszter asszony.

Radoslaw Sikorski szintén hangsúlyozta a két ország közötti remek kapcsolatot, amit a belarusz kormányzat elleni közös diplomáciai offenzívával is alátámasztott. Az amerikai és a lengyel vezetés ugyanis az elsők között szállt szembe a jelenlegi Lukasenko rezsimmel, amely a köztudottan meghamísított választások után került ismét hatalmi pozícióba. „Mi azon átlagos polgárok oldalán vagyunk, akik szeretik alakítani a saját életüket és akik nem utolsó sorban élni akarnak jogaikkal”- mondta a lengyel külügyminiszter utalván a Belaruszban és a Közel-keleten kialakult helyzetekre.

„Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem csak a déli szomszédjaiért hanem a keleti szomszédjaiért is felelős, Lengyelország és az Egyesült Államok ezt soha nem fogja figyelmen kívül hagyni”- mondta Sikorski, aki egyhetes látogatást tett az Egyesült Államokban. Sikorski továbbá meghívta Clintont egy esetleges októberi lengyelországi látogatásra és ismételten átnyújtotta a lengyel kormány meghívóleveét Barack Obamának a közép-európai vezetők találkozóján való részvételre, amit májusban Varsóban rendeznek majd.

A két miniszter jó viszonya ellenére a lengyel közvéleményt igencsak megosztják az amerikai „belépésről” alkotott nézetek. A lengyel polgárok többsége leginkább attól tart, hogy az amerikaiak megpróbálják majd az országot egyfajta vazallus helyzetbe hozni. „ Lengyelek ébredjetek! Ha az amerikaiak beteszik ide a lábukat, többé ki nem mennek!”- nyilatkozta egy lengyel polgár a többség aggodalmát kifejezve.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »