Boriszov Spanyolországban építi az országimázst

Bojko Boriszov bolgár kormányfő hivatalos látogatás tett Spanyolországban, mely során találkozott José Luis Zapatero miniszterelnökkel és több tárcavezetővel. A kétnapos látogatás alatt gazdasági, mezőgazdasági, kulturális és befektetés-politikai kérdésekről tárgyaltak a felek. Komoly befektetési érdeklődést váltott ki egyes spanyol vállalatoknál és cégeknél a bolgár Kremikovci óriásüzem és a kozluduji atomerőmű két működő blokkjának a felújítása.

Gazdasági befektetések és kereskedelmi megállapodások fogják képezni a jövőbeli spanyol-bolgár kapcsolatok motorját. Kétnapos látogatása során a bolgár delegáció tagjai számos területen építették az országimázst és léptek kapcsolatba spanyol kollégáikkal. A bolgár gazdasági miniszter, Trájcso Trájkov találkozott Miguel Sebastian iparfejlesztési, idegenforgalomi és kereskedelemi kérdésekért felelős miniszterrel valamint Teresa Santero iparfejlesztési miniszter-helyettessel. Trájkov kezdeményezte a két ország közötti gazdasági együttműködés mélyítését. A tárgyalások során az „SHP Advisors” spanyol konzorcium komoly érdeklődést mutatott a kremikovci ipari monstrum iránt.

A kremikovci vaskohászati gyárat még a kommunizmus idején építették, de a rendkívül veszteséges termelési mutatók és a mindenkori üzemvezetői garnitúra korrupciós, maffiához közeli ügyletei miatt a rendszerváltás után gyorsan csődbe ment. Az állami kézben lévő gyáróriás, mely Bulgáriában a kommunizmus és egyben a korrupció szimbólumává avanzsálódott, többször is eladósorba került.

Az elmúlt évtizedben háromszor is szóba került a „vastemető” privatizálása, de a befektetők mindig visszaléptek az ügylettől a magas vételár miatt. A szóba jöhető számos terv között szerepelt a terület mezőgazdasági célra történő hasznosítása is, de a talajban lévő irdatlan mennyiségű nehézfém miatt meghiúsult. Másik érdekes ötlet az állam részéről, hogy a területetet Forma-1-es versenypályává alakítsa át. A spanyol konzorcium vállalatai 20 millió eurós összegért megvásárolnák Kremikovci részvényeinek egy részét és a területet ipari növények termesztésére használná fel.

Trájkov tárgyalt az amerikai Westinghouse dél-európai részlegének igazgató-helyettesével, José Gutieres-szel is. Az amerikai cég élénk érdeklődést mutat a kozloduji atomerőmű két működő reaktorának a felújításában való részvétel iránt. A Westinghouse továbbá az atomerőmű beszállítója lenne a jövőben, amennyiben sikeresen megegyeznek erről a tárgyalófelek. A gazdasági egyeztetések sorát José Aroho, az „Endesa” elektronikai óriáscég innovációs igazgatója zárta, akivel Trájkov a hibrid gépjárműkről folytatott eszmecserét. Az Endesa érdeklődést mutat ilyen gépjárművek Bulgáriában történő gyártása iránt. A mélyreható tárgyalások után a bolgár politikai küldöttség a Spanyol-Bolgár Gazdasági Kamara alapítóünnepségén vett részt.

„Spanyolország támogatja Bulgária mihamarabbi schengeni csatlakozását. Ahogy az európai uniós csatlakozást megelőző tárgyalásoknál, most is hisszük, hogy Önök készen állnak az integrációra” – nyilatkozta Zapatero spanyol kormányfő, amikor találkozott bolgár kollégájával. A két miniszterelnök kifejezte szándékát, hogy államaik stratégiai partnerek legyenek az Európai Unió keretein belül.

„Jelenleg Bulgária rendelkezik a legalacsonyabb adókkal az EU-ban, a társasági adó 10, az ÁFA pedig 20 százalék. A politikai környezet békés és stabil. Bulgáriában Valuta Tanács működik és a nemzeti valuta, a leva az euró árfolyamához van kötve. Stabil fizetőeszközünk mellett közel 6,7 milliárd eurós költségvetési tartalékunk is van.” –mutatta be Boriszov Bulgária kedvező befektetési környezetét. Szavait Zapatero is értékelte – a miniszterelnök szerint potenciális lehetőségek vannak a spanyol vállalatok előtt bolgár autópályák és vasútvonalak építésében. A közeljövőben Zapatero is el fog látogatni Szófiába, derült ki a közös sajtótájékoztató végén.

Boriszov a Spanyol Vállalkozók Konföderációja (CEOE) által szervezett gazdasági fórumon felhívta a spanyol befektetők figyelmét, hogy Bulgáriában jelenleg 600 ásvány- és gyógyvízforrás van önkormányzati tulajdonban, melyek külföldi üzemeltetőket keresnek. A delegáció utolsó állomása a „El Salon de Cazadores, Venatoria – 2011” vadász és horgász kiállítás volt. Az évente megtartott kiállításon Bulgária idén először képviseltette magát pavilonnal. Az rendezvényt Miroszláv Nájdenov bolgár mezőgazdasági miniszter nyitotta meg. A spanyol és bolgár mezőgazdasági kérdésekért felelős miniszter tárgyalásokat folytatott többek között az élelmiszerárak drasztikus növekedésének megfékezéséről.

Milanov Viktor

Friss hírek