Oroszország támogatja a Líbia elleni szankciókat

Támogatja a Líbia ellen bevezetett szankciókat Oroszország, és kész is csatlakozni hozzájuk, tudósított az Interfax.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 26-án döntött úgy, hogy teljes utazási tilalommal sújtja Kadhafit, családtagjait és közvetlen környezetét; bankszámláikat pedig befagyasztják. Ezenkívül fegyverembargót rendeltek el, valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság elé terjesztették a civilek ellen irányuló vérontás kérdését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban vonakodott a szankciók gondolatától, és többször kifejtette, hogy nem tartja elég hatékonynak a módszert, az ilyen jellegű nyomásgyakorlás nem elegendő a helyzet normalizálásához. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azonban kiemelte, hogy mivel országa egyértelműen elveti az erőszakos megnyilvánulásokat, így a politikai eszközök alkalmazása az egyetlen elfogadható fellépési lehetőség Kadhafival szemben.

Oroszország annak ellenére döntött a szankciókhoz való csatlakozás mellett, hogy ezek meglehetősen hátrányosak számára. Moszkvát különösen a fegyverembargó érinti érzékenyen, Líbia ugyanis az orosz fegyverek egyik legnagyobb megrendelője volt a régióban. Az Interfax információi szerint jelenleg kétmilliárd dollár értékű fegyver adásvételéről már megtörtént a szerződés aláírása, 1,8 milliárd dollárnyiról pedig éppen  tárgyalások folytak. Moszkva így közel négymilliárd dollárt veszíthet a fegyverembargó következtében.

Szálkai Kinga

Friss hírek