A brit konzervatívok sem hisznek a Big Society-ben?

A Big Society-t, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének brit változatát David Cameron még ellenzéki vezetőként ismertette, melynek lényege többek között, hogy egyesítsék „állami multikulturalizmus” okozta töredezett britt társadalmat. A liberális The Independent által készített közvélemény-kutatás szerint a konzervatív képviselők mindössze 38 százaléka ért egyet azzal, hogy David Cameron a Big Society-t tekinti politikája zászlóshajójának, míg 47 százalékuk elutasítja azt. Az elemzés kitér arra is, hogy a Konzervatív Párt tagjainak egy jelentős része a koalíciós partner Liberális Demokraták elveinek előretörését látja a kormányzatban, s mindössze 6 százalékuk gondolja azt, hogy a liberálisokkal kötött együttműködés egy következő választás után is folytatódhat. 

A Liberális Demokraták és a Konzervatív Párt az elmúlt időszakban két fontos témában is ellentétes álláspontra helyezkedtek. A májusi, választási rendszerről szóló népszavazás ügyében a Konzervatív Párt a jelenlegi „First Past The Post” (FPTP), azaz a „győztes mindent visz” rendszerének megtartásáért, míg a liberálisok az Ausztráliában is alkalamzott Alternative Vote (alternatív szavazat) rendszer átvétele mellett kampányol majd. A miniszterelnök álláspontja szerint az Alternative Vote (AV) módszere bonyolult, emellett igazságtalan eredményeket és bizalmi vákumot szül a politikai rendszerben. 

A liberálisokat vezető Nick Clegg a miniszterelnök multikulturalizmusról szóló februári beszédében elhangzottakkal is ellentétes álláspontot fogalmazott meg. Cameron egy Münchenben tartott biztonságpolitikai konferencián elfogadhatatlannak tartotta azt a politikát, amely arra ösztönzi a fejlett országokba bevándorló kisebbségeket, hogy még csak meg se próbáljanak asszimilálódni – például a brit kultúrába. Mindezen állításokkal szemben Nick Clegg úgy fogalmazott: „a multikulturalizmus egy nyitott és magabiztos társadalmat fémjelez egy olyan folyamatot, amelyben az emberek tiszteletben tartják egymést és kommunikálnak ahelyett, hogy falakat építenéntek maguk köré.”

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »