Ausztriai orosz kém került német börtönbe

A müncheni bíróság 11 hónapos felfüggesztett börtönbüntést szabott ki arra az osztrák férfira, akit kémkedéssel vádoltak és végül beismerő vallomást tett, elismerve, hogy az orosz felderítésnek (SzVR) dolgozott 1997 és 2002 között, tájékoztat a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Harald Aloist május 27-én kapták el a német hatóságok és a vád szerint katonai és civil helikopterekről szóló titkos dokumentumokat és információkat adott át az orosz titkosszolgálatoknak. A vádlott bevallotta, hogy lefizetett egy dolgozót, hogy az információkat adjon ki az Eurocopter cég katonai és polgári helikopter fejlesztéseiről, valamint a Tiger és az NH 90-es modellekről.

A fent említett alkalmazottat 2007-ben kapták el és a segítségével sikerült a kém nyomára akadni. A tárgyalás során az is kiderült, hogy az osztrák ex-zsoldos 5700 eurót kapott szolgálataiért cserébe.

Oroszország a közelmúltban több kémkedéssel kapcsolatos ügyben került az újságok címlapjára. 2011 elején Írországból tiltottak ki egy orosz diplomatát amiért hamis útlevelek létrehozásával segítette más kémek munkáját. 2010-ben  az FBI 12 orosz állampolgárt tartóztatott le, titkos információk kiszivárogtatásáért. Mindemellett megemlíthetjük Jekatyerina Zatuliveter ügyét is az Egyesült Királyságban, akit szintén kémkedéssel vádoltak a brit hatóságok, azonban ügyvédei tagadták ezt.

Rózsa József

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »