Bugár tanúskodott a Híd kontra Csáky perben

Bugár Béla, a Híd elnöke csütörtökön a bíróságon magyarázta, milyen hatalmas erőfeszítéseket tett ő és pártja, hogy megcáfolja Csáky Pál, az MKP volt elnökének kijelentéseit. Csáky azt állította, hogy a Hídat a volt kormány alapította a Smerrel az élen.

„Sikeresek voltunk, de milyen áron. Egészségügyi állapotomon is meglátszott, de ennek nem kell közvetlenül összefüggenie ezzel az esettel“ – mondta Bugár a Pozsonyi II. Járásbíróság előtt, mely a Híd kontra Csáky perben hoz majd döntést. Bugár pártja bocsánatkérést és 3 ezer eurós kártérítést követel a volt MKP-elnöktől.

„Én, aki 20 éve vagyok a politikában, még nem csináltam ilyen kampányt“ – jelentette ki a Híd elnöke, és hozzátette: pártja képviselőinek állandóan a polgárok között kellett mozogniuk, és magyarázniuk kellett, hogy a Hídnak semmi köze a Smerhez. A párt központjába is több telefonhívás érkezett, az emberek azt kérdezték, a Smer van-e a Híd mögött.

Bugár elmondása szerint már pártjának alapítása idején, 2009 májusában és júniusában is elhangzottak utalások, ki állhat a Híd mögött. A pártelnök elsősorban Csáky Pál 2009 decemberében, egy televíziós vitaműsorban elhangzott kijelentését kifogásolta. „Úgy nyilatkozott a pártunkról, mintha azt az akkori koalíció, a Smer segítségével alapítottuk volna meg“ – mondta Bugár. Elmondása szerint az eset épp a magyarellenes hangulatkeltés idején hangzott el, s ez szerinte övön aluli ütés volt. Csáky Bugár szerint további hasonló kijelentéseket is tett, és az alapszervezeteknek is küldött levelet. A bírónő ezt látni akarja, a panasztevőnek be kell mutatnia.

Csáky nem jött el a tárgyalásra, ügyvédje képviselte. Bugárt kérdőre vonta azzal a társasággal kapcsolatban, melybe a Híd elnöke pénzzel szállt be, s mely állítólag támogatást kapott a Viera Tomanová (Smer) által irányított szociális minisztériumtól.

Bugár válaszában kifejtette: a 30 ezer eurós dotáció közel egy évvel azután érkezett, hogy befektetett a vállalatba. Ez már abban az időszakban volt, mikor az intézmény szociális szolgáltatásokat nyújtott. Bugár kijelentette, hogy ilyen támogatást több más cég is kapott. „A többiekkel ellentétben minket azzal vádoltak, hogy a dotációt azért kaptuk, mert pártunk alapítása mögött a Smer áll“ – jelentette ki.

Bugár emlékeztetett, hogy Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke is nyilatkozott úgy a múltban, hogy a Híd a Smer ötödik pillére, de ezért a kijelentéséért már bocsánatot kért. Csáky kijelentése a Híd elnöke szerint nagyobb következményekkel járt pártjára nézve, mint Dzurinda nyilatkozata. Ezt azzal indokolta, hogy az MKP, melynek Csáky az elnöke volt, sokkal nagyobb mértékben szólítja meg a magyar nemzetiségű szavazókat, mint az SDKÚ.

Csáky elhatárolódik

Csáky Pál, az MKP volt elnöke elhatárolódik Bugár Béla és a Most-Híd azon kezdeményezésétől, amely szlovákiai magyar politikai kérdéseket szlovák bíróságok előtt kíván megbeszélni – áll a politikus sajtóközleményében, melyet Dunajský Éva a párt szóvivője küldött a Bummnak.

„Csáky Pál fenntartja minden kritikáját a Most-Híd létrejöttével és tevékenységével kapcsolatban, s továbbra is az a véleménye, hogy az a politikai megosztottság, amely a Most-Híd létrehozatalával megvalósult, nem a szlovákiai magyar közösség érdeke. Csáky Pál gyerekesnek és szégyenletesnek tartja azt a bíróságok előtti politikai jellegű huzavonát, amelyet a Most-Híd kezdeményezett, s abban nem óhajt részt venni” – zárul a közlemény.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek