Korea: hadgyakorlat és fenyegetések

Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn megkezdte közös szárazföldi, tengeri és légi hadgyakorlatát, melyre reagálva Észak-Korea figyelmeztette szomszédját, hogy egy esetleges „provokáció” esetén „lángtengerbe borítja” Szöult. A tizenegy napos, Szöul és Washington szerint védelmi célokat szolgáló gyakorlaton kétszázezer dél-korai és tizenháromezer amerikai katona vesz részt. A két ország csapatai a hét folyamán egy esetleges Dél-Koreát érintő támadásra készülnek fel, azonban Phenjan úgy véli, a gyakorlat a kommunista rezsimet megdönteni készülő támadást készíti elő.

Az északi vezetőség korábban azzal is fenyegetőzött, hogy tüzet fog nyitni az országhatáron, amennyiben déli szomszédja nem fejezi be azonnal a pszichológiai hadviselést, miután Dél-Korea megújította propaganda-hadjáratát Phenjan ellen. Déli aktivisták léggömbökkel szórólapokat küldenek a kommunista országba, amelyek az ország politikai rendszerét kritizálják, és az arab világon végigsöprő felkelésekről számolnak be. Az északiak nem is tudhatnak ezekről az eseményekről, hiszen a tévé csupán katonaindulókat, a nyugatot gyalázó műsorokat és Kim Dzsongil legújabb gyárlátogatásait közvetíti.

A dél-koreaiak élelmiszereket és ruhákat is küldenek a léggömbökkel, mivel súlyos éhínség pusztít a félsziget északi felén. Öt segélyszervezet Észak-Koreából visszatért munkatársai súlyos élelmiszerhiányról és komoly alultápláltságról számoltak be, elmondásuk szerint az ország egyes részein az emberek füveken, gyomokon kénytelek élni. Phenjan a helyzet enyhítésére a nemzetközi közösséghez fordult, az északi vezetés rizsszállítmányokat kért az éhínség felszámolására.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »