Politikai menedékjogot kért a volt ukrán miniszterhelyettes

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök asszony kormányának egy újabb tagja – Mihail Pozsivanov kért politikai menedékjogot a napokban Ausztriában, írja a Lenta.ru orosz lap. Mihail Pozsivanov Timosenko kormányában 2007-től az ukrán Állami Tartalék Bizottság elnöke volt, 2008 decemberétől pedig a gazdasági minisztérium miniszter-helyettese.

Pozsivanov hivatala egészen 2010 márciusáig tartott, és Viktor Janukovics megválasztása után távozott posztjáról a kollégáival együtt. Az új ukrán elnök alatt politikai ellenfele munkatársai ellen büntetőeljárások indultak – a politikusokat korrupcióval vádolták meg, és Julija Timosenko ellen is ez idáig két vádat emeltek.

Mihail Pozsivanov ellen 2011 elején adott ki körözést az ukrán Főügyészség, ám a volt ukrán miniszter-helyettes ekkor már Ausztriában tartózkodott 2010 ősze óta. A politikust 35 millió hrivnya (körülbelül 860 millió Ft) sikkasztásával vádolták meg az UNIAN ukrán hírügynökség információi szerint.

A körözés kiadása után Mihail Pozsevanov politikai menedékjoghoz folyamadott, és a politikus saját állítása szerint a papírjaihoz egy jelentést is csatolt azoktól a szervektől, amelyek ellenőrizték az ukrán Állami Tartalék Bizottságon abban az időben, amikor ő vezette, és amelyek nem találtak kifogást a munkájában.

Korábban Timosenko kormányának egy másik tagja, volt gazdasági miniszter Bogda Danyilisin is politikai menedékjogot kért, Csehországban. Bár Ukrajna kiadatási kérelmet intézett Csehországhoz, a csehek nem adták ki, és megadták Danyilisinnak a politikai menedékjogot.

Az ukrán ellenzék vezetője, Julija Timosenko januárban Brüsszelbe utazott volna, de az ukrán Főügyészség nem engedte ki a politikusnőt az országból, azzal az indokkal, hogy jelenleg eljárás folyik ellene, és fennáll a gyanú, hogy nem jön vissza.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »