Az olajárak nem viszik jégre Európa gazdaságát

Az Európai Unió egészében 1,8 százalékos, az eurózónában pedig 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít 2011-ben az Európai Bizottság, ami minimálisan magasabb az eddigi utolsó, tavaly ősszel készült gazdasági előrejelzésnél. Olli Rehn nem tart attól, hogy a szárnyaló olajárak derékba törik majd az európai gazdaság kibontakozását.

A 2010 második félévében tapasztalt lassulást követően 2011-ben az európai gazdaság markánsabb fellendülésére számít az Európai Bizottság, amely kedden tette közzé időközi, az EU hét legnagyobb gazdaságára kiterjedő növekedési előrejelzéseit. Brüsszel idén az EU egészében 1,8 százalékos, az euróövezetben pedig 1,6 százalékos GDP-bővülést prognosztizál, ami 0,1 százalékkal kedvezőbb az eddigi utolsó, tavaly novemberi előrejelzéshez képest.

Az európai gazdaságot várhatóan idén is a dinamikusan bővülő német gazdaság tolja majd, amelynek az Európai Bizottság 2,4 százalékos növekedést jósol. Franciaország is meglódul majd 1,7 százalékkal, miközben Spanyolországban várhatóan még az 1 százalékot sem éri majd el 2011-ben a növekedés. Az euróövezeten kívül Lengyelországban bővülhet legdinamikusabban a gazdaság, a Bizottság várakozásai szerint 4,1 százalékkal az előző évhez képest. A mostani időközi előrejelzés csak Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Spanyolországot, Hollandiát és Lengyelországot érinti, amelyek az unós GDP körülbelül 80 százalékát teszik ki.

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa szerint különösen jó hír, hogy miközben elsősorban a kedvező globális körülményeknek köszönhetően folytatódhat az export bővülése, a növekedésben növekvő szerepet játszik majd a belső fogyasztás. Olli Rehn arra is felhívta a figyelmet, hogy a német növekedésben már tavaly is fontosabb tényezőnek bizonyult a belső fogyasztás a kivitelnél.

Rehn ugyanakkor újságírók kérdésére válaszolva elismerte, hogy a politikai és gazdasági bizonytalanságok miatt számos fel- és lefelé mutató kockázattal kell számolni, amelyek ugyanakkor szerinte mindent egybevetve egyensúlyban vannak. A bizottsági előrejelzés idén hordónként átlagosan 102 dolláros olajjal számol, ami ugyan jóval magasabb a tavalyi 80 dolláros átlagárnál, de a jelenlegi 120 dollárhoz közelítő ár alatt marad. A biztos szerint a magas olajáraknak csak korlátozott hatásuk lesz az európai gazdaságra és kizárta a recesszió lehetőségét. „Ha az olajárak körülbelül 10 százalékkal magasabbak lesznek a vártnál, a növekedésre gyakorolt hatás 0,1 százalék alatt marad 2011-ben” – jelentette ki egy kérdésre válaszolva a biztos.

A Bizottság idén az EU-ban 2,5 százalékos növekedést jósol a fogyasztói árakban, az euróövezetben pedig 2,2 százalék lehet az infláció. Rehn arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a nyersanyag és energia árak miatt meg is lódul az infláció, a maginfláció ettől még elég alacsony szinten marad, többek között az óvatos bérpolitikának köszönhetően.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek