Politikai párttá szerveződnének a szerb fasiszták

Az 1389 Mozgalom elnevezésű szélsőjobboldali szervezet bejelentette, hogy politikai pártként kívánja bejegyeztetni magát, mert elégedetlen a jelenlegi ellenzéki pártok tevékenységével.

Miša Vacić, a klerofasiszta szervezet egyik vezetője a pártalapítást kísérletnek nevezte arra, hogy helyreállítsák a szerb nép büszkeségét. Politikai céljuk pedig bejutni a parlamentbe, s megvalósítsák céljaikat amiért harcolnak.

A legalpáribb soviniszta, fasiszta szervezetről van szó, amelynek eddigi tevékenysége jórészt utcai erőszakban merült ki. Politikai céljuk között szerepel például a melegfelvonulás betiltása, de reagálni kíván mind a Vajdaság statútumára, mind a Srebrenica-határozatra. Szerinte mindkét okmány megalázza Szerbiát, amiért – és még sok más „megaláztatásért” – a jelenlegi kormánykoalíciót nevezi meg bűnösnek.

A szerb „hazafias” ellenzék egy része attól tart, hogy a szélsőségesek elviszik majd szvazataik egy részét. Szerintük ez nem más, mint a kormánykoalíció műve, hogy őket – mármint a radikálisokat – meggyengítsék.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek