Jól indult a nap a tőzsdén

Ismét kizöldült Ázsia a reggeli kereskedésben és valamennyi részvényindex a pozitív tartományban tartózkodott, míg a jen gyengült a dollárral szemben. Az olaj és az arany ára stabilizálódni látszik és már csak mérsékelten emelkedett az árfolyamuk, miután az OPEC országok jelezték, hogy hajlandóak fokozni a termelésüket (ami a jelenlegi árszínvonalon nem is csoda). Egyre nagyobb a nyomás a líbiai vezetőségen, miután Svájc után az USA is befagyasztotta a líbiai rezsim számláit, melynek értéke megközelítőleg 30 milliárd dollár. Ezenkívül katonai mozgósítást is kilátásba helyezett Amerika a béke megőrzése érdekében.

Az ausztrál dollár enyhén gyengülni kezdett az amerikai dollárral szemben, miután az ausztrál jegybank (RBA) 4.75%-on változatlanul hagyta irányadó rátáját a keddi kamatdöntő ülésén. A háztartási szektor fogyasztása kis mértékben csökkent, ami enyhített az inflációs nyomáson és lehetőség nyílt a tartásra. A jelenlegi becslések szerint Ausztrália árupiaci termékekből adódó exportbevétele 2011-2012-re 251 milliárd ausztrál dollárral fog emelkedni (255.8 milliárd USD) a jelenlegi árszínvonallal számolva. Az exportot főleg az ázsiai régió szívja fel Kínával az élen. Veszélyforrást jelenthet és egy kamatcsökkentési periódust is elindíthat az ausztrál gazdaság élénkítése érdekében, amennyiben az exportált termékek árai jelentősen visszaesnének, illetve az ázsiai térség kereslete megcsappanna, ami az anti-inflációs intézkedéseknek köszönhetően nem elképzelhetetlen.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »