Újabb adót fog bevezetni a kormány

Az elmúlt órákban kiszivárgott jelentések szerint több fronton is csapást mérne a kormányzat a gyógyszergyártókra. Egyrészt az orvoslátogatók után fizetett díj és a támogatott gyógyszerek utáni 12%-os befizetési kötelezettség is 50%-kal emelkedne, így előbbi esetében havonta 0,6 millió forintra ugrana az összeg, míg az utóbbi tekintetében már 18%-os kulcsról beszélhetnénk.

Ez mind az Egis, mind a Richter esetében 1,1-1,2 milliárd forintos kiesést jelentene évente, amely a várható nettó eredmény kb. 2%-át (Richter) és 6%-át (Egis) csippentené le. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a részvényárfolyamaik elmúlt hetekben látott zuhanásában már többé-kevésbé benne lehet a mostani kellemetlen változtatás.

Másrészt a gyógyszerkassza finanszírozása is változna, a tervek szerint jelentős összeget vonnának ki, amelyet részben a generikus gyógyszerek árcsökkentéséből termelnének ki, amely bevételi oldalon sújtaná a gyógyszergyártókat. A pontos hatásokat csak a részletek ismeretében tudjuk számszerűsíteni majd.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »