Folytatódik a telekom-háború

Folytatódik a telekom-ipari vádaskodás Kína és az Európai Unió között, miután egy pekingi jelentés a WTO szabályaiba ütköző támogatások nyújtásával vádolta meg Brüsszelt.

Folytatódik a telekom-ipari vádaskodás Kína és az Európai Unió között. A Wall Street Journal értesülései szerint egy, a pekingi kormány által készített, belső használatra szánt jelentés a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak megsértésével vádolja az Uniót. A kínai vizsgálat szerint közösségi intézmények, illetve EU-tagállamok jelentős állami támogatásban és különleges hitelekben részesítettek egyes telekommunikációs cégeket.

A jelentés alapján az EU 2007 és 2013 között 9,1 milliárd eurónyi kutatás-fejlesztési támogatásban részesített három meg nem nevezett vállalatot, míg az Európai Befektetési Bank több, mint 2 milliárd euró hitelt nyújtott az érintett cégeknek. Ugyanezen időszakban Svédország, Finnország és Franciaország összesen 25 milliárd euró értékű, „kockázatos” kölcsönökkel támogatta a telekommunikációs infrastruktúra fejlesztését. Habár a kínai vizsgálat nem említett konkrét cégeket, a WSJ információi szerint a vádak a Nokia Siemensre és az Ericssonra vonatkozhatnak.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium hivatalos közleményében cáfolta a jelentés létét, ugyanakkor kijelentette, hogy elítéli a protekcionizmus minden formáját, és kiemelt figyelemmel kíséri az Unió telekom-ipari beavatkozásait. A pekingi EU-delegáció nem kommentálta a híreket.

Néhány héttel ezelőtt az Európai Bizottság egy kiszivárgott jelentésében hasonló vádakat fogalmazott meg Pekinggel szemben, miután Brüsszel vizsgálata szerint kínai állami bankok 25, illetve 30 milliárd dolláros kedvezményes kölcsönöket nyújtottak a ZTE és a Huawei telekom-óriásoknak. A Bizottság jelentése szerint a két kínai cég a hiteleknek köszönhetően „tisztességtelen versenyelőnyre” tett szert az exportpiacokon európai konkurenseivel szemben.

Mészáros Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »