Véget ért az év legfontosabb kínai ünnepe

Február közepén véget értek a kínai Holdújév beköszöntét ünneplő rendezvények: a kínai kultúrát népszerűsítő Konfuciusz Intézet és a budapesti Kínai Nagykövetség ugyanazon a napon, 16-án szervezett programot. Kao Csien (Gao Jian) nagykövetasszony mindkét eseményen megjelent: köszöntötte a meghívott diákok és itt élő kínaiak több mint 200 fős csoportját, illetve a Konfuciusz Intézet gálaműsorán is tiszteletét tette.

A Konfuciusz Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Tiencsin (Tianjin) Egyetem Pejjang (Peiyang) Művészegyüttesének fellépésével ünnepelte a Nyúl évének kezdetét. A zenés-táncos előadás előtt az Intézet eredményeit ismertette dr. Hamar Imre igazgató, Li Jitan (Li Yidan), a Tiencsin Egyetem rektorhelyettese a két intézmény kapcsolatát dícsérte, dr. Vang Csingnien (Wang Qingnian), a Kínai Nagykövetség oktatási tanácsosa pedig a két ország kulturális együttműködéséről beszélt. Elmondta, ma 150 ezer külföldi diák tanul Kínában és a kormányzat szándékai szerint ezt a számot félmillióra emelik 2020-ra.

A rendezvényen számos kínai vállalat képviseltette magát: az AsiaCenter és a Tradeland Kft. mellett a Huawei telekommunikációs cég magyarországi leányvállalata, illetve a Hainan Légitársaság ajándékot is felajánlott a tombolához. A gálaműsorról képeket talál a Konfuciusz Intézet honlapján.

Karácsony Szandra

Friss hírek