Tovább szigorít Peking

Ismét monetáris szigorítást jelentettek be az infláció letörésére Kínában, a jegybank ezúttal a kötelező banki tartalékrátát emelte fél százalékponttal, 19,5%-ra. A központi bank október óta immár ötödször – összesen 2,5%-kal – növelte a tartalékráta mértékét, ugyanezen időszakban pedig három kamatemelésre is sor került – a legutóbbi szigorítás másfél héttel ezelőtt történt. Peking egyre agresszívabb pénzpiaci beavatkozásainak ellenére január folyamán ismét gyorsult a kínai fogyasztói árindex emelkedésének üteme: a pénzromlás a múlt hónap folyamán éves összevetésben 4,9%-os volt. A kormány a 2011-es évre 4%-os inflációs célt tűzött ki.

A pénzkínálat szűkítésére irányuló intézkedések egyelőre nem jártak sikerrel: a kínai bankok hitelezése a múlt hónap folyamán meghaladta az ezer milliárd jüant (kb. 30 ezer milliárd forint), mely a decemberi érték több mint kétszerese.  A gazdaság pénzbősége mellett a kínai szárazság okozta gabonahiány is hozzájárult az infláció jelentős emelkedéséhez, miután januárban az élelmiszerárak éves szinten 10,3%-kal nőttek. A pénzromlás másik jelentős összetevői a sorozatos kormányzati beavatkozások ellenére továbbra is növekedést mutató ingatlanárak, melyek a múlt hónap folyamán a kínai Statisztikai Hivatal által vizsgált hetven városból hatvannyolcban emelkedést mutattak.

A fenti adatok fényében a legtöbb elemző a sorozatos monetáris szigorítások folytatását várja, a Reuters által megkérdezett közgazdászok 2011 első félévében további két kamatemelésre számítanak. Ezt látszik alátámasztani a kínai monetáris tanács egy tagjának nyilatkozata is: Hszia Pin (Xia Bin) szerint hosszabb távon tarthatatlan a reálkamat negatív tartományban tartása – a kínai irányadó egy éves betéti kamatláb 3%, mely jóval alulmúlja a 4,9%-os inflációs értéket.

Mészáros Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »