Kuvaitban is felütötte a fejét az elégedetlenség

Legkevesebb harmincan megsérültek a Perzsa-öbölbeli, olajban gazdag királyságban pénteken lezajlott tüntetés során. A demonstrációt állampolgársággal nem rendelkező arabok szervezték, akik kuvaiti állampolgárságot és az azzal járó juttatásokat követelték az államtól.

Kuvaitváros északnyugati részén található Jahrában körülbelül ezren gyűltek össze a Tima-Jahra mecset előtt, hogy békés tüntetésen adjanak hangot elégedetlenségüknek. A számukat kétszer felülmúló biztonsági erők negyedórát adtak a demonstráció résztvevőinek a távozásra, majd könnygáz és vízágyúk segítségével feloszlatták a tömeget. A tüntetők kődobálással viszonozták a biztonsági erők támadását. Az esemény után körülbelül ötven tüntetőt tartóztattak le.

Kuvaitban nagyjából 100 ezres nagyságot tesz ki azoknak a száma, akik nem rendelkeznek állampolgársággal, s így nem részesülhetnek az azzal járó juttatásokkal sem. A kuvaiti hatóságok azt állítva, hogy ők a szomszédos országokból származván nem jogosultak a kuvaiti állampolgárságra, az ezredfordulón megvonták tőlük azt. Ők azonban az országban élő nomádok leszármazottaiknak tekintik magukat, akik az 1959-ben bevezetett nemzetiségi törvény alkalmával nem igényelték az állampolgárságot. Állampolgárság híján alapellátásokhoz nem férhetnek hozzá, nem kaphatnak jogosítványt, és képtelenek regisztrálni házasságukat, újszülöttjeiket, vagy családtagjaik halálát. Sokan elviselhetetlen körülmények között tengődnek.

Jahra kormányzója, Sheik Mubarak Al-Hamoud az összecsapások után bizonygatta, hogy a kormánynak szándékában áll az állampolgárság nélkül élők problémájának megoldása.

Németh Vera

Friss hírek