Átkeltek az iráni hadihajók a Szuezi-csatornán

Korábbi jelentések szerint a két iráni hadihajó pénteken megkapta az egyiptomi hatóságok jóváhagyását a csatornán való átkelésre. Az ütemterv szerint a hajókat vasárnapra várták a Szuezi-csatorna déli bejáratánál, hogy aztán hétfőn reggel megkezdhessék az átkelést. Ugyanakkor az iráni Al Alam televízió szerint a hajók már vasárnap átkeltek, és jelenleg a szíriai Latakia kikötője felé tartanak.

Az izraeliek az egyiptomiak által megadott engedélyre mindössze annyit reagáltak, az egyiptomiaknak nem állt módjukban azt megtagadni. A csatorna nemzetközi szabályzása 1888-ban kötött Konstantinápolyi Egyezmény szerint ugyanis valamennyi állam kereskedelmi és hadihajóinak jogában áll a csatornán való áthaladásra béke és háború idején is. Az Izraeli Haditengerészet felkészült arra az eshetőségre, ha az irániak az izraeli partokhoz közelednének, ugyan erre kevés esélyt látnak.

Az 1979-es iráni forradalom óta a csatornán első ízben átkelő iráni hajók esete körül a héten számos ellentmondás keringett. Sokáig még az sem volt világos, vajon az irániak kértek-e engedélyt az átkeléshez. Az egyiptomi hatóságok napokig bizonygatták, hogy semmilyen értesítést nem kaptak a hadihajók átkelési szándékáról. Más jelentések szerint az engedélyt ugyan kiadták, majd indoklás nélkül visszavonták. Mindeközben a két hadihajó a szaúd-arábiai Dzsedda kikötözőjénél várakozott. Az irániak szerint semmilyen probléma nem állt fenn, s miután biztosították az egyiptomi hatóságokat arról, hogy semmilyen nem-hagyományos fegyvert nem szállítanak hajók, az engedélyt rendben megkapták.

Az iráni Fars hírügynökség szerint, a két hajó: Alvand fregatt és Kharg üzemanyag-szállító hajó egy éves gyakorlatra és információgyűjtésre indult januárban, hogy a fedélzeten tartózkodó kadétokat felkészítsék a szomáliai kalózok elleni harcra. Végső céljuk az Adeni-kikötő, ahol az Iráni Haditengerészet – miután egy iráni hajó három évvel ezelőtt kalóztámadásnak esett áldozatul – fokozott jelenlétre törekszik.

Németh Vera

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »