Visszavágó: bírság az elmaradó magyar feliratért

Jogok mellett kötelességek is – ez a tétel, nem pedig a 20-ról 15%-ra csökkenő nyelvhasználati küszöb a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításának tervezetében található legmarkánsabb változtatás. Akár 2500 eurós büntetést is kaphat az a község, amely nem jelöli meg nevét magyarul is, ha a lakosok legalább15 százaléka magyar. Kérdéses, ilyen formában elfogadja-e a törvénytervezetet a pozsonyi parlament.

Hiányzik a község magyar megjelölése vagy néhány magyar nyelvű nyomtatvány? Eddig ezért legfeljebb a választásokon vonhatták felelősségre a lakosok a település vezetőit. A kisebbségi nyelvtörvény tervezete alapján a jövőben ilyen vétségért 50 és 2500 euró közötti bírságot kaphatna az önkormányzat. A kisebbségjogi törvények eddig csak a kisebbségi nyelvhasználat lehetőségét tartalmazták, ezen változtatna a jelenleg tárcaközi egyeztetésen levő tervezet.

A sajtóban megjelenő hírek szerint a szlovák koalíciós pártokat elsősorban a 20%-os küszöb csökkentése zavarta, ám az Új Szó értesülései szerint néhányuknál a bírságok bevezetése is kiverte a biztosítékot. Ha 15 vagy 10%-ra csökkenne a nyelvhasználati küszöb, ez magyar szempontból csak néhány községet érintene. A lap birtokába jutott, a tervezethez készült kormányzati kimutatás szerint 656 olyan település van Szlovákiában, ahol több mint 20 százalékot alkot egy kisebbség. Ezek közül 512-ben a magyarok lépik túl ezt az arányt. Ha 15%-ra csökkenne a küszöb, 530 községben kellene használni a magyar nyelvet, 10%-os küszöb esetén 538-ban. A bírságok bevezetése miatt viszont ezentúl minden hivatalnak komolyan kellene vennie a jogszabályt s vele együtt a kisebbségi nyelvű tájékoztatást.

A tervezet szerint bírságot kaphatnak a hivatalok, ha nem kommunikálnak a kisebbségi lakossal annak anyanyelvén, de akár akkor is, ha nem tájékoztatják őt a kisebbségi nyelvű ügyintézés lehetőségéről. Bírságra számíthatnának azok a jogi és természetes vállalkozó személyek is, akik az élet, az egészség, a vagyon, valamint a biztonság veszélyeztetettségére felhívó figyelmeztetést nem helyezik el a kisebbség nyelvén is.

A tervezetre még nem adta „áldását” a Koalíciós Tanács, s az Új Szó értesülése szerint várhatóan enélkül kerül heteken belül a parlament elé. A képviselők március végén szavazhatnak első olvasatban a tervezetről, ha májusban végleg jóváhagyják, júliustól lép érvénybe.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »