Így is lehet: módosítják a sajtótörvényt Szlovákiában

Hamarosan a szlovák kormány elé kerül az új sajtótörvény tervezete. Korlátoznák a közjogi méltóságok, politikusok válaszadási jogát, amennyiben munkájukkal kapcsolatos tényállítás közléséről van szó. A sajtótörvény módosítását a kulturális tárca dolgozta ki. A tárcaközi egyeztetés lezárult, ennek során alapvetően nem változott meg a minisztérium eredeti javaslata, melynek értelmében a politikusok, közjogi méltóságok válaszadási jogát korlátoznák, a magánszemélyekét azonban nem.

A sajtótörvényt Robert Fico (Smer) kormánya szigorította, a változás éles bírálatokat és tiltakozást váltott ki. A jelenlegi kormány programnyilatkozatában a törvény megváltoztatását ígérte.

Ezt megelőzően az átlagpolgárok, a cégek és a politikusok is csak akkor kérhettek helyreigazítást az újságoktól, lapoktól és hírügynökségektől, ha hamis, valótlan információkról volt szó. Az új sajtótörvény 2008 júniusában biztosította, hogy az érintett felek válaszát a médiának igaz állításokat tartalmazó cikkek esetén is kötelező közölnie.

Daniel Krajcer kulturális miniszter tavaly novemberben felhívta rá a figyelmet, a nemzetközi dokumentumok szellemében módosítanák a sajtótörvényt. Hangsúlyozta, az Európai Bíróság döntéseiben világosan leszögezi, hogy a közjogi méltóságokra, tisztségviselőkre és politikusokra szűkebb jogok vonatkoznak a sajtóban megjelent információkkal kapcsolatban, mint a magánszemélyek esetében.

A módosítás után is lesz lehetőség helyreigazításra és válaszra is, azonban megszüntetik, hogy egyidejűleg lehessen kérni mindkettőt. Válaszra csak akkor nyílik lehetősége az érintettnek, ha valótlan, vagy megtévesztő tényállításról van szó, mely a tisztességet, becsületet, jó hírnevet vagy magánéletet sérti. Eltörlik azt is, hogy a kiadó 1660 eurótól 4980 euróig terjedő összeget köteles fizetni a kérvényezőnek, amennyiben nem közlik a helyreigazítását vagy válaszát.

Az elmúlt időszakban a válaszadási joggal elsősorban politikusok éltek, s ezzel bizonyították, hogy a törvényt saját magukra szabták. A sajtótörvény előkészítésekor az előző kormány ugyanakkor azt állította, a jogszabály elsősorban az egyszerű embereket szolgálja majd.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek