RMDSZ: Fontos a koalíciós egység

Hétfőre elkészül a kormánypártok megállapodása, és akár már jövő héten aláírhatják a dokumentumot, mondta el Márton Árpád képviselő, aki szerint azonban a papírra vetett tételeknél is sokkal fontosabbak volnának a konkrétumok.

Az RMDSZ-képviselők már többször kifejtették, a hamarosan elfogadandó szöveg biztosítékot jelent a szövetségnek, a következő két év prioritásait tartalmazza pontos határidőkkel. Minden­képpen benne lesz a kisebbségi törvény, a régióátszervezésről szóló jogszabály, de várhatóan bekerülnek az RMDSZ gazdaságélénkítő javaslatai is. Márton Árpád szerint létezik konkrét, szövegszerű egyeztetés az RMDSZ és a DLP között, de a kisebbségi törvénynél még nem állapodtak meg a kulturális autonómiafejezetről.

El­ső lépésként a bizottságban megrekedt vitát kellene kimozdítani, s ehhez a képviselőház állandó bürójának kellene elfogadnia, hogy egy-egy jogszabályt legfeljebb két szakbizottságnak kell elemeznie. A képviselő szerint az állandó büró erről akár jövő héten is dönthetne, s akkor felgyorsulhatna a kisebbségi tör­vény elfogadása. Az RMDSZ szeretné, s ebben a más kisebbségek képviselőinek támogatását is élvezi, ha nyárig életbe léphetne a jogszabály.

A régiók átszervezéséről szóló törvény elfogadásának még kisebb az esélye a mostani parlamenti ülésszakban. Pedig ha nem sikerül júliusig ratifikálni, és az EU-nál (egész pontosan az Eurostatnál) jelenteni a regionális felosztás módosulását, akkor csak 2017-től veszik figyelembe azt, a 2013-as EU-költségvetés még a jelenlegi felosztás szerint készül el, a pénzlehívás is csak eszerint lesz lehetséges.

Márton Árpád úgy véli, igaz, az RMDSZ-nek csak 31 honatyája van a parlamentben, de a mérleg nyelveként sokkal erőteljesebben tudják érvényesíteni a magyarság érdekeit, mint eddig bármikor. Ám hogy valóban eredményesek legyenek, rá kell kényszeríteniük a szavazásra a koalíciós pártokat, azoknak meg minden képviselőjüket mozgósítaniuk kell, hogy a megegyezés szerint szavazzanak, néhány hiányzás, tartózkodás is elakaszthatja a gépezetet. Újabb protokollumtól függetlenül az RMDSZ számára fontos jogszabályok sorsa attól függ, a gyakorlatban mennyire eredményes a koalíciós egyezség.

Háromszék

Friss hírek