Ficoékra számíthat a koalíció

Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki ezt a közrádió „Szombati párbeszéd” című vitaműsorában, ahol Pavol Hrušovský, a KDH alelnöke volt a vitapartnere. Fico akkor ígérte meg a segítséget, amikor Hrušovský leszögezte: a kormánykoalíció nem hagyja, hogy Bugárék az állampolgársági törvény miatt zsarolják őket.

Pavol Hrušovský kifejtette: az, hogy a koalíciós tanács megállapodik valamiben, nem jelenti, hogy ezt a megállapodást minden koalíciós képviselő támogatni fogja, mert ezt nem lehet elvárni. Hogy Bugárék a szlovák állampolgársági törvény megbuktatása miatt obstruálták a parlamenti ülés néhány – a kormányoldal számára fontos – napirendi pontját, egyszerű zsarolásnak nevezte, ami tűrhetetlen.

Hrušovský szerint a kettős állampolgárság kérdésében a koalíciónak kompromisszumot kell keresnie olyan értelemben, hogy különböző mértékben büntessék a más állampolgárság felvevőit. Szigorúbban kell büntetni szerinte azokat, akik a nemzetközi jogba ütközően vettek fel más állampolgárságot. „Jó döntést keresünk, amely meg fog felelni a más nemzetiségű polgároknak, de a Szlovák Köztársaság többségi állampolgárainak is” – mondta arra reagálva, hogy Robert Fico a kormányt tette felelőssé, amiért egyes szlovák polgárok elveszítik szlovák állampolgárságukat, pedig nem is magyar állampolgárságot vettek fel.

Fico kijelentette: fantasztikus lehetőség volt olyan törvénymódosítás meghozatalára, amellyel ezt kizárhatták volna, de a koalíciós pártok még az alapvető nemzetállami érdekekben sem képesek egyezségre jutni. Ficónak meggyőződése, hogy az állampolgársági törvény módosításával újra foglalkozni kell, hogy szlovák állampolgárságát csak az veszítse el, aki a jelenlegi magyar állampolgársági törvény alapján szerez magyar állampolgárságot. „Más út egyszerűen nem létezik” – jelentette ki Fico.

Robert Fico célja, hogy minél előbb leváltsa a kormányt. Az emberek erős, határozott, működőképes kormányt akarnak, mondta, amely autópályákat, atomerőműveket épít, szigorúan kézben tartja az energiaárakat, a drágulást, nem privatizálja a hőszolgáltatókat. Ez nemzetállami érdek szerinte, s ha a kormány erre fog törekedni, pártja támogatására is számíthat.

Hrušovský cáfolta, hogy a kormány gyenge lenne, csupán felelősségteljes, nem úgy, mint elődje, mondta. A koalícióban pedig viták akkor vannak, ha valaki nem tartja magát a megállapodásokhoz. Ezek azonban megoldhatók szerinte. Bizonyíték erre, hogy bár léteznek problémák, a kormány még mindig többséggel bír a parlamentben.

Egyetlen ember veszett el a koalíció számára Hrušovský szerint, Igor Matovič, aki már a törvényhozásba is öntörvényűként került be, és Richard Sulík, az SaS elnöke sem tudott vele zöld ágra vergődni azt követően, hogy elképzelései nem kerültek be a kormányprogramba, mert a jobb-közép eszmerendszerrel nem fértek össze.

Felvidék Ma

Friss hírek