Irakban munkát és áramot követelnek a tüntetéseken

Irak talán az egyetlen ország az arab világban és a Közel-Keleten, ahol a néhány napja kezdődött tüntetések valószínűleg nem vesznek majd radikálisabb irányvonalat, és a mostani, elsősorban gazdasági követeléseket nem váltják fel politikaiak. Jelenleg a korrupció, az elégtelen szolgáltatások és a munkanélküliség miatt vonulnak az utcára az emberek, igaz nemcsak a fővárosban, hanem az ország számos nagyvárosában.

Irak déli részén, Bászrában egy nagyjából ezer fős tüntető csoport vonult végig a főutcán a kormányzó lemondását, munkát és elfogadható nyugdíjakat követelve. Az al-Dzsazíra beszámolója szerint az emberek azzal is fenyegetőztek, hogy bár most csak békésen vonulnak fel, ez a helyzet könnyen megváltozhat.

Az elkeseredés mindenesetre hatalmas méreteket ölt. „Nyomorúságos körülmények között élünk − fogalmazott az egyik tüntető. − „ Nincsen áram, az utcák mocskosak és szennyezettek.” Egy másik férfi pedig arról panaszkodott, hogy egyszerűen képtelen munkát találni.

Nem fényesebbek a kilátások a gazdaságilag jobb helyzetben lévő északi kurd tartományokban sem, ahol szintén tüntettek az emberek. A Kurdisztáni Demokrata Párt és az ellenzéki Goran hívei összecsaptak egymással, egymás irodáit támadták meg. Mind bagdadi, mind kurd vezetők a tettesek szigorú megbüntetéséről beszéltek.

Halálos áldozata volt a tüntetéseknek Kutban, ahol a miniszterek magas fizetése miatt vonultak az utcára az emberek. Núri al-Maliki miniszterelnök azt mondta, nincsen baj azzal, ha az irakiak békésen tüntetnek, de mindenkit figyelmeztetett, hogy az erőszakos elemek ellen határozottan fellép a bagdadi kormány.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »