Kanada kiáll a fókavadászok mellett

A kanadai kormány hivatalos közleményében kijelentette, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé viszi ügyét, miután az Európai Unió nem hajlandó feloldani a fókatermékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

Az észak-amerikai ország szerint az Unió önkényes tilalmával sérti az egyenlő és szabad kereskedelem szabályait, valamint veszélyezteti a hagyományos vadászatból élő indián közösségek megélhetését.

A nézeteltérés nem újkeletű, de eddig a két gazdasági partner önállóan próbált egyezkedni a fókaárukat illetően. A CBC, kanada vezető hírcsatornája, részletesen foglalkozott az üggyel.

A 27 tagállam 2009-ben hozta meg a döntést, miszerint bírság vethető ki arra, aki fókából készült termékeket szállít az Unió területére. Ez alól kivételt képeznek a személyes célra vásárolt holmik, amelyek nem hozhatók kereskedelmi forgalomba. A kanadai halászati miniszter asszony, Gail Shea, már akkor figyelmeztette európai partnereit, hogy kormánya ki fog állni fókavadászai mellett.

Miután a hosszan tartó egyezkedés nem lendítette előre a tárgyalás menetét, és az Európai Bíróság visszautasította az Inuit közösség kérelmét a tilalom feloldására vonatkozóan, Gail Shea és kollégái a WTO-hoz fordultak pártatlan döntőbíróként. A miniszter asszony szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy „megfosszuk az ügyet az erős érzelmi töltetétől”. Véleménye szerint „Az európai országok vezetői érzelmi döntést hoztak, de itt gazdasági érdekek forognak kockán”.

Bár Kanada nemzeti gazdaságát nem tenné tönkre, ha a tilalom továbbra is érvényes maradna, a bojkott a hagyományos fókavadászatra épülő Inuit közösségeket súlyosan érinti. Shea miniszter asszony a CBC-nak adott interjújában elmondta, hogy mintegy 6000 családnak származik fő jövedelme a fókák vadászatából és az állatokból készült termékek eladásából. Annak ellenére, hogy a lakosságnak ez csak elenyésző százaléka, a politikus hangsúlyozta, hogy országának ki kell állnia a kisebbségek védelméért és gazdasági érdekeikért. Indoklása szerint ha nem tesznek lépéseket ebben az ügyben, „Ma a fókavadászat, holnap valamelyik másik ágazat!” 

Okalik Eegeesiak, a Qikiqtani Inuit Szövetség elnöknője is felszólalt a vita kapcsán. Mint sokan mások az északi régiókból, örömmel fogadta a halászati miniszter asszony határozott fellépését az Európai Unióval szemben. „Remélem, hogy a WTO-nál rádöbbennek majd arra, hogy egy ilyen tilalom valós embereknek okoz valós problémákat  közösségi szinten.” Majd hozzátette, hogy „Kanadának köszönhetően segítséget kapunk ahhoz, hogy szélesebb körben okatathassuk a környezetvédőket, valamint az állatjogi aktivistákat az Inuitokról és az élővilágról, amely a túlélésünket biztosítja.” Az elnöknő azt is kiemelte, hogy az Inuitok által folytatott vadászat egyáltalán nem vezet a fókák kihalásához, hanem éppen ellenkezőleg, fenntartható természetes megélhetési forrást biztosít a hagyományaikhoz hű indiánok számára.

A fókák miatti nézeteltérés nem befolyásolja egyelőre a két fél gazdasági kapcsolatait egyéb kereskedelmi területeken. A döntés hozzávetőlegesen egy-másfél év múlva fog megszületni.

Kummer Lívia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »