Radikális átalakítás vár a brit jóléti rendszerre

David Cameron kormánya alapjaiban változtatná meg a híres brit jóléti rendszert. Nem érné meg segélyből élni, a tartósan munkanélküliektől segélyeket vonnának el.

A jóléti reform részleteit bontotta ki a David Cameron vezette konzervatív-liberális kabinet. A korábbi hónapokban lezajlott felvezető kampány az „érje meg jobban dolgozni, mint segélyből élni” szlogent kapta (Make Work Pay). 

A most bejelentett törvény egyik legfontosabb eleme egy egységes segélyezési rendszer (Universal Credit) bevezetése lesz 2013-tól. A „universal credit-ről” szóló javaslatot még 2010 októberében terjesztette elő Ian Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter. Az új rendszer egységesítené a különböző típusú állami juttatásokat. Így megszüntetve többek között a munkaképtelenségi segélyt, a lakbérpótlékot, vagy a jövedelempótló kártérítési járadékot is.

A reform további pillérei az adóterhek csökkentésére, illetve a fogyatékkal élők juttatásainak átalakítására vonatkoznak. Markáns változás, hogy a tartósan munkanélküliektől három évnyi állami segélyt vonnának meg, az egy család számára kifizethető összes juttatást pedig 26 ezer fontban (8,3 millió forint) állapítanák meg.

David Cameron miniszterelnök szerint a reformcsomag „alapjaiban változtatja majd meg a jóléti rendszert”  „A munkavállalás soha többé nem lehet rosszabb pénzügyi döntés a segélyekkel szemben.” – hangsúlyozta a miniszterelnök

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »