Összefognak az európai kisvárosok

Hiánypótló fórumot alapított nyolc nemzeti szervezet a Városok és Helységek Európai Szövetségének (CTME) megalapításával. A Szövetség fő célja a kisvárosok álláspontjának közös képviselete és érdekérvényesítése az európai szinten tárgyalt kérdésekben, jelenleg elsősorban a kohéziós politika vitájában.

Az újonnan alakult Városok és Helységek Európai Szövetségének (CTME) elnöke, Martin Malvy szerint „A nagyvárosok könnyen hallatják a hangjukat, de a kisvárosokat már nem egyszerű meghallani.” Az Európai Unió Városok és Önkormányzatok Európai Szövetségének (CTME) feladata a kisvárosok érdekének képviselete lesz, valamint a tagjai között a tudás és tapasztalatok megosztása.

Malvy szerint az új esernyőszervezet felállításának célja, hogy a kisvárosok igényei és gondjai feljussanak uniós szintre, különösen azokban az ügyekben, ahol a döntések eredményét a saját bőrükön tapasztalják, mint például az EU strukturális alapjait érintő kérdésekben. Malvy szerint a „kisvárosi életmód” követőinek hasonló kihívásokkal kell szembenézniük minden tagállamban, attól függetlenül, hogy a bürokratikus és pénzügyi rendszerek esetleg eltérnek egymástól. Malvy nagy tapasztalattal rendelkezik, a ’70-es években kezdte politikai karrierjét, 14 évig egy tíz ezer lakosú kisváros, Figeac polgármestereként szolgált. Többször újraválasztották mint a francia parlament alsóházának képviselőjét és fél évig költségvetési miniszterként is szolgált.

A CTME nyolc nemzeti szervezetet hoz össze, melyek hét tagállam kis- és közepes méretű városait képviselik: Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Spanyolország. A nyolc szervezet már számtalan éve működik együtt informális keretek között, és négy európai konferenciát is szerveztek a városkákról és önkormányzatokról. A nemzeti szervezetek nemcsak struktúrájukban és tagrendszerükben különböznek, hanem eltérőképpen vélekednek a „kisváros” fogalmának meghatározásáról is.

Mert mekkora is egy kisváros? Az olasz meghatározás (ANCI) szerint az ötezernél kevesebb lelket számláló települések tartoznak a kisközösség (‘piccolo comuni’) fogalmába. A lengyel kisvárosok szövetsége (UMP) a 20 és 50 ezer lakos közötti településeket képviseli, míg német megfelelője (DSG) akár az 1000 főnél kisebb településeket, de 100 ezres nagyvárosokat is tagjai között tudhat. A CTME elnöke a különbségek ellenére úgy látja, hogy az új szervezet tagjai képesek lesznek együtt dolgozni, mivel sok hasonló tulajdonsággal és közös érdekkel rendelkeznek. „Európa lakóinak fele 50 ezer lakosnál kevesebbet számláló kisvárosokban él” – mondja Malvy – „ez természetes módon megteremti a közös alapot.”

A CTME elfogadott egy sor politikai állásfoglalást. Ezeket fogják alapnak tekinteni az Unió intézményeivel folytatott párbeszéd során. A szövetség legfőbb célja, hogy képviselje a kisvárosok érdekeit a kohéziós politika céljainak és finanszírozásának kérdéseiről zajló vitában. Malvy véleménye szerint ebben a kérdésben különösen fontos, hogy a kisvárosok véleménye eljusson a döntéshozókhoz.

A CTME egyetért a Bizottság álláspontjával, mely szerint továbbra is az összes régióra vonatkozóan kell megfogalmazni a kohéziós politikát, szem előtt tartva, hogy azokba a régiókba jusson a legtöbb támogatás, amelyek gazdaságilag leginkább le vannak maradva. A kisvárosok támogatják azt az elképzelést, hogy a közepes jövedelmű (az uniós átlag GDP 75-90%-a) régiók is kaphassanak támogatást, de úgy vélik, hogy a GDP mellett más szempontokat is érdemes lenne figyelembe venni a források szétosztásánál. Az új szervezet szeretné, ha a Bizottság nagyobb figyelmet szentelne a régiókon belüli területi különbségeknek, és ha egyszerűsítené a bürokratikus eljárásokat, hogy a kisvárosok egyszerűbben hozzájuthassanak a pénzügyi támogatásokhoz.

A CTME alapítói hangsúlyozzák, hogy nem versenyezni, hanem együttműködni szeretnének más helyi és regionális érdekeket képviselő szervezetekkel. Az 1951-es alapítású, idén 60. Születésnapját ünneplő Európai Helységek és Régiók Tanácsával (CEMR) kitűnő kapcsolatokat ápolnak. André Robert, a CTME francia tagja elmondta, hogy a CEMR-rel a közös érdekek bázisán fognak együtt dolgozni. „A fő kérdésekben, mint például a kohéziós politika jövője, többé-kevésbé azonos állásponton vagyunk.”

A CTME alapítói rámutattak, hogy az európai nagyvárosok már 1986-ban szövetségbe tömörültek, és a most létrejött szervezet egy nyilvánvaló hiányt tölt be. A szövetség tervei közé tartozik a tagság bővítése más európai nemzeti szervezetek bevonásával és egy honlap felállítása. A CTME tagjai június végén Riva Del Gardában, egy olasz kisvárosban, gyűlnek össze a városok és helységek ötödik európai konferenciájára.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »