Foci vébé: pénz nélkül is lehet nézni a meccseket

A tagállamok bizonyos feltételek mellett korlátozhatják a fizetős tévék kizárólagos közvetítési jogát, ha széles érdeklődésre számot tartó sporteseményekről van szó – adott igazat csütörtökön az Európai Bíróság az UEFA-val és a FIFA-val szemben az Európai Bizottság korábbi ilyen tartalmú döntésének.

Hiába szerzett egy fizetős televíziós csatorna kizárólagos jogot a labdarúgó világbajnokság vagy Európa-bajnokság közvetítésére, a tagállamok a közérdekre, a sportesemény kiemelt társadalmi jelentőségére hivatkozva megtilthatják a közönség hozzáférésének korlátozását. Ezt erősítette meg csütörtöki döntésében az Európai Bíróság, az UEFA-val és a FIFA-val szemben igazat adva az Európai Bizottságnak, amely korábban több ízben engedélyezte az ilyenfajta eljárást.

Brüsszel az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv egyik rendelkezésére hivatkozva engedélyezte korábban Nagy-Britanniának és Belgiumnak, hogy a fő szabálytól eltérve a labdarúgó világbajnokság, illetve Európa-bajnokság utolsó felvonásának a mérkőzéseit ingyenesen nézhető TV-csatornákon keresztül hozzáférhetővé tegye a széles nézőközönség számára. A Bizottság formailag egy, a kérelmezők által benyújtott listát bírált el, amelyen a nagy jelentőségű, általános érdeklődésre számot tartó sportesemények, elsősorban futballmérkőzések szerepeltek.

Az európai és a nemzetközi labdarúgó szövetség, az UEFA és a FIFA azonban megtámadta az eljárást az Európai Bíróságon, amely mostani döntésével pontot tett a vita végére. Az illetékes biztos, Neelie Kroes szóvivője szerint ezek után a hasonló listát benyújtó többi tagállam, Ausztria, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország és Olaszország is pozitív válaszra számíthat.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szervezi a labdarúgó világbajnokságot, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pedig a labdarúgó Európa-bajnokságot (Eb). E versenyek televíziós közvetítési jogainak értékesítése képezi egyik fő bevételi forrásukat. A FIFA és az UEFA keresetében azt a tényt vitatta, hogy e mérkőzések összessége e tagállamok közönsége számára kiemelten jelentős eseménynek minősülhet.

A Törvényszék indoklásában kiemeli, hogy a „díjmérkőzések” és a „gálamérkőzések”, illetve az Eb vonatkozásában az egy adott tagállam nemzeti csapatának részvételével zajló mérkőzések kiemelten jelentősek a társadalom számára, tehát felvehetők az olyan eseményeket felsoroló nemzeti jegyzékbe, amelyekhez e közönség számára szabad hozzáférésű televíziós szolgáltatás általi hozzáférhetőséget kell biztosítani.

A világbajnokság és az Eb egyéb mérkőzéseit illetően a Törvényszék kiemeli, hogy e versenyek egységes eseményeknek minősíthetők, nem pedig „díjmérkőzésekre” és „nem díjmérkőzésekre”, illetve „gálamérkőzésekre” és „nem gálamérkőzésekre” osztott események sorozatának. Ily módon, például, a „nem díjmérkőzések” és a „nem gálamérkőzések” befolyásolhatják a csapatoknak a „díjmérkőzéseken” és a „gálamérkőzéseken” való részvételét, ami a közönségben különös érdeklődést kelthet e mérkőzések követése tekintetében.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »