Viták kereszttüzében az internetes törvény

Széleskörű politikai megegyezés született Spanyolországban a szerzői jogok internetes védelméről. Az új törvény keretében a szerzői jogokat megsértő honlapok hatóságilag betilthatók, természetesen számos megkötéssel. Míg a szerzők, művészek inkább támogatják a kompromisszumot, alakulóban egy erős ellenkampány is, mely a májusi tartományi választások kimenetelét is befolyásolhatja.

Kedden megszavazta a spanyol Képviselőház azt a törvényt, mely lehetővé teszi a szerzői jogokat sértő honlapok blokkolását vagy beszüntetését. A törvény tervezetét benyújtó Ángeles González-Sinde kulturális miniszter után, Sinde-törvénynek (Ley Sinde) nevezett szabályozás tavaly év végén egyszer már elbukott a képviselőházi szavazáson.

Keddi elfogadására azután került sor, hogy a Szenátus számos módosítás mellett megszavazta és visszaküldte a törvényt az alsóháznak. A keddi szavazáson 323 szavazattal, 19 ellenszavazattal fogadták el a törvényt, melyet támogatott a kormányzó szocialista párt (PSOE) és a katalán jobbközép Konvergencia és Unió (CiU) mellett a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Néppárt (PP) is.

A törvény, mely idén nyáron lép életbe, maximum tíz napra rendelheti el a szerzői jogokat megsértő, honlapok blokkolását. A szabályozás létrehoz egy adminisztratív bizottságot, mely döntéshozatali és közvetítői jogokkal van felruházva. Könnyítés a törvénytervezet első változatához képest, hogy az eljárást törvényszéki bíró vizsgálja felül, akihez az eljárás minden szakaszában fellebbezni lehet.

Míg a nagyobb pártok között egyetértés uralkodik a szerzői jogok védelméről, a közvélemény megosztott az internetes letöltések kérdésében. A törvénynek vannak támogatói, mint például a zenész Alejandro Sanz, míg némely szerző túlságosan lazának tartja a szabályozást. A közvélemény másik fele azonban a szabad információáramlás megsértését látja a törvényben.

Alex de Iglesía, a Spanyol Filmakadémia elnöke a múlt heti szenátusi szavazás után tiltakozásképpen, a hétvégi Goya- filmművészeti gálán bejelentette lemondását  elnöki pozíciójáról. A felhasználói szervezetek egyaránt katasztrófának nevezik a törvényt. Több internetes kampány is indult a Sinde- törvény ellen. A leghatásosabbnak a Twitteren terjedő „Ne szavaz rájuk” (No les votes) kampány ígérkezik, mely felhívja a törvénnyel egyet nem értőket, hogy a május 22-i tartományi választásokon ne szavazzanak a Sinde-törvényt támogató pártokra. 

Pap Milán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »